de la acupunctura se ia SIDA
Acupunctura este o procedură ce implică inserţia unor ace extrem de fine prin piele, în puncte strategice de pe corp. O componentă cheie a medicinei tradiţionale chinezeşti, acupunctura este adesea folosită în tratarea durerii.
Medicina tradiţională chinezească descrie acupunctura ca pe o tehnică ce echilibrează fluxul de energie sau forţa vieţii – cunoscute sub denumirea de „gi” sau „chi” – despre care se crede că parcurg meridianele energetice ale corpului. Specialiştii în acupunctură consideră că prin inserţia acelor în anumite puncte de-a lungul acestor meridiane, fluxul de energie se va reechilibra.
Pe de altă parte, specialiştii occidentali văd punctele de acupunctură ca pe nişte locuri în care se stimulează nervii, muşchii şi ţesutul conjunctiv. Unii cred că această stimulare creşte numărul de analgezice naturale din corp şi fluxul sanguin.
Acupunctura vindecă afecţiunile reumatismale
Acupunctura se foloseşte în principal la eliminarea disconfortului asociat cu mai multe boli şi afecţiuni.
„Acupunctura merge foarte bine în afecţiunile reumatismale, tulburărilor funcţionale, în stadiile incipiente ale tuturor bolilor cronice ca diabetul sau hipertensiunea arterială. De asemenea, acupunctura poate avea un efect profilactic. Ea contribuie la menţinerea sănătăţii, întăreşte rezistenţa organismului şi creşte pragul la durere”, declară dr. Mirela Stângaciu, medic acupunctură şi apifitoterapie.
De asemenea, ea poate combate stările de greaţă şi vomă rezultate în urma chimioterapiei sau a unei intervenţii chirurgicale, durerile dentare, fibromialgia, durerile de cap (inclusiv migrenele şi durerile cauzate de o tensiune arterială mare), durerile din timpul travaliului, durerile lombare, de gât sau menstruale, osteoartrita.
„Afecţiunile care răspund în proporţie de peste 90-95 la sută la tratament sunt cele reumatismale, sindroamele artrozice, bolile autoimune, herniile, spondilozele sau scleroza în plăci. În cazul afecţiunilor reumatismale, terapiile medicamentoase cu antiinflamatoare pot să nu aibă niciun efect, moment în care intervine terapia prin acupunctură”, adaugă medicul specialist.
Fiecare practician în acupunctură are propria tehnică, uneori combinând tehnicile din medicina orientală cu cele din medicina occidentală. Pentru a determina ce tip de tratament de acupunctură vă va ajuta cel mai mult, medicul vă va întreba despre simptome, obiceiuri şi stil de viaţă.
Numărul de şedinţe depinde de afecţiunea tratată şi de gravitatea acesteia.
Cum se desfăşoară o şedinţă de acupunctură
Punctele de acupunctură sunt situate în toate zonele corpului. Uneori punctele vizate se află la distanţă de zona dureroasă de pe corp.
Acele de acupunctură sunt foarte subţiri, aşa că inserţia presupune un disconfort minim. Puteţi simţi o uşoară senzaţie de durere atunci când un ac ajunge suficient de adânc în piele. De obicei, sunt folosite între cinci şi 20 de ace.
Specialistul poate mişca sau răsuci uşor acele după ce acestea au fost inserate sau poate aplica impulsuri electrice de mică intensitate sau căldură. „Moxibustia este o tehnică a acupuncturii care se bazează pe stimularea punctelor de acupunctură prin căldură”, precizează dr. Mirela Stângaciu.
În majoritatea cazurilor, acele rămân la locul lor timp de 10-20 de minute, vreme în care vă relaxaţi, fără a vă mişca.
După şedinţa de acupunctură, unele persoane se simt relaxate, iar altele pline de energie, însă reacţiile diferă de la caz la caz. Dacă simptomele afecţiunii nu dispar după câteva săptămâni, atunci cel mai probabil acupunctura nu este cea mai potrivită soluţie.
Riscurile acupuncturii
Dacă apelaţi la un medic specialist, riscurile acupuncturii sunt minime. Printre posibilele efecte secundare şi complicaţii pot apărea dureri însoţite de sângerări uşoare sau hematoame în locurile unde au fost inserate acele. „Sângerările în acupunctură nu prea apar, iar dacă apar, ele reprezintă un semn care arată că organismul s-a reechilibrat. Sângele este un semn că zona respectivă este vascularizată şi oxigenată”, precizează dr. Mirela Stângaciu.
În cazuri extrem de rare pot apărea leziuni ale organelor, în special la nivelul plămânilor, dacă acele au fost inserate prea adânc. De asemenea, pot apărea infecţii dacă acele utilizate nu sunt sterile. Un ac refolosit poate transmite boli precum hepatita.
Există şi persoane cărora nu le este recomandată acupunctura. Sunt păreri potrivit cărora unele tipuri de acupunctură stimulează travaliul şi pot duce la naştere prematură. Dr. Mirela Stângaciu explică însă că acest lucru „depinde de la caz la caz, astfel încât unele femei însărcinate se simt mai bine după şedinţele de acupunctură”.
Electropunctura este o ramură a acupuncturii care implică utilizarea impulsurilor electrice de mică intensitate. „Cei care au un stimulator cardiac nu ar trebui să se supună acestui tratament deoarece impulsurile electrice pot interfera cu aparatul”, adaugă medicul.
Beneficiile acupuncturii sunt reale, dar dificil de măsurat
Multe persoane consideră acupunctura un mijloc eficient de a ţine sub control mai multe afecţiuni dureroase.
Studiile arată că unele tipuri de acupunctură simulată par să funcţioneze la fel de bine ca cea reală. De asemenea, s-a demonstrat că acupunctura funcţionează cel mai bine la persoanele care se aşteaptă la rezultate bune.
Din moment ce acupunctura are doar câteva efecte secundare, merită să o încercaţi dacă suferiţi de afecţiuni dureroase la care tratamentele convenţionale nu au dat rezultate.
de la acupunctura se ia SIDA