20 Ianuarie 2017
4043 accesări
0 comentarii

Rabia (turbarea) este o boală infecţioasă acută, determinată de virusul rabic, transmis de la animale la om prin muşcătură. Este o boală a sistemului nervos, cu evoluţie rapidă şi duce la deces. Cel mai frecvent, virusul este transmis de la pisici şi câini vagabonzi, nevaccinaţi, dar se mai poate transmite şi de la animalele sălbatice, în special de la vulpi.

În orice caz, dacă aţi fost muşcat de un animal, trebuie să mergeţi de urgenţă la medic, pentru a vă consulta.

Persoanele infectate trebuie tratate înainte de apariţia simptomelor, chiar dacă acestea întârzie să apară: amorţeală, senzaţie de arsură şi durere la locul muşcăturii, febră, tuse, dureri abdominale, precum şi halucinaţii, frică, spasme musculare şi, în ultimă instanţă, insuficienţă respiratorie şi comă.

„Pentru a stopa răspândirea infecţiei, este necesară curăţarea rănii cu apă şi săpun, apă oxigenată, imediat după muşcătură, precum şi vaccinarea. Dacă pacientul a fost muşcat de un animal care nu este bolnav, vaccinarea nu este obligatorie, dar trebuie ţinuţi sub observaţie şi pacientul, şi animalul. Vaccinarea contra rabiei constituie singurul mijloc de a preveni în mod eficient maladia.Dacă apar simptomele bolii, vaccinul nu mai este eficient şi persoana infectată decedează”, explică dr. Loti Popescu, specialist în promovarea sănătăţii, reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică, Constanţa (DSPJ).

Prezenţa la medic, imediat după muşcătură, face ca medicul să evalueze situaţia şi riscul de expunere la virusul rabic şi să stabilească dacă vaccinarea este necesară sau nu.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii