29 Decembrie 2015
8139 accesări
0 comentarii

Deşi regimul alimentar nu are drept obiectiv tratarea sau evitarea unei recidive a bolii Crohn, el poate diminua sau elimina unele simptome ale sale. Dieta şi obiceiurile alimentare nu reprezintă o cauză a apariţiei bolii.
Din păcate, persoanele care suferă de boala Crohn trebuie uneori să renunţe la alimentele preferate.


Alimentele care provoacă neplăceri sunt laptele, produsele condimentate, prăjite sau grase şi alimentele bogate în fibre. Legumele şi fructele crude sau uscate, nucile, seminţele pot fi responsabile de declanşarea simptomelor. Bolnavii învaţă ce alimente pot tolera sau nu prin încercări.

„În majoritatea cazurilor, leziunile inflamatorii sunt limitate la partea terminală a intestinului subţire (ileon) şi/sau la intestinul gros (colon), iar capacitatea de digerare şi absorbţie nu este afectată, permiţând astfel menţinerea unei stări bune de nutriţie. Astfel, regimul trebuie să fie adaptat simptomelor bolii cât şi stării nutriţionale a pacientului. El va fi diferit la fiecare pacient, în funcţie de episodul de acutizare a bolii sau de remisiune.
În timpul fazei active a bolii, alimentaţia are 3 scopuri esenţiale:
- menţinerea sau restaurarea unei stări nutriţionale bune cu ajutorul aporturilor suficiente de proteine în special, dar şi de vitamine, săruri minerale şi oligo-elemente.
- tratarea diareei, dacă este cazul, de unde necesitatea unui regim sărac în fibre alimentare şi în lactoză.
- obţinerea unei remisiuni cu ajutorul alimentaţiei enterale (prin sonda nazo-gastrică) sau parenterală totală (prin perfuzii intravenoase). Terapia nutriţională este utilizată în special la copii şi adolescenţi, datorită efectelor sale pozitive asupra creşterii şi dezvoltării fizice normale.

În perioadele de remisiune şi atunci când boala este în fază inactivă, regimul alimentar trebuie să devină treptat mai permisiv, pentru a se apropia pe cât posibil de o alimentaţie normală. Fibrele alimentare sunt reintroduse progresiv, în funcţie de toleranţa bolnavului. Trebuie evitat consumul lor excesiv şi limitate anumite alimente (ţelină, ridichi etc)”, a explicat dr. Cosmin Popa, medic specialist gastroenterolog în cadrul centrului medical Gastromond.

Alimentaţia în boala Crohn
Nu se cunoaşte nicio metodă de a preveni boala Crohn. Totuşi, numărul de episoade acute poate fi redus cu ajutorul unor măsuri simple: urmarea tratamentului şi modificarea unor aspecte ale stilului de viaţă.
Fiind vorba de o boală care afectează sistemul digestiv, alimentaţia are în mod sigur o influenţă asupra stării bolnavilor. Astfel, unele alimente şi băuturi agravează simptomele în timp ce altele sunt mai bine tolerate. O dietă specifică va fi creată pentru fiecare pacient în parte - un aspect fundamental al controlării acestei boli.

„Înlocuirea celor trei mese clasice prin 5 sau 6 gustări repartizate pe parcursul zilei poate menţine un aport nutriţional adecvat. Luarea unor mese reduse cantitativ contribuie la tolerarea mai uşoară a alimentelor şi oboseşte mai puţin organismul. Una dintre metodele de investigare şi diagnosticare a bolii este endoscopia digestivă. În cadrul centrului, pacienţii pot beneficia, începând cu data de 4 ianuarie 2016, de consultaţii şi endoscopii, dar şi de tratamente personalizate”, completează medicul.

Pentru informaţii suplimentare, aveţi la dispoziţie numerele de telefon 0770/255.914 sau 0341/462.767.

Taguri articol: sfatul medicului boala crohn Cosmin Popa gastromond

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase