Afecţiunile orale, printre care putem enumera cariile dentare, pierderea dinţilor, boala periodontală, reprezintă o importantă problemă de sănătate publică. Conform ultimului Raport naţional de sănătate orală la copii şi tineri, realizat de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, rezultă că numai 55% dintre respondenţii de aceste vârste se spală pe dinţi de 2-3 ori pe zi.
Vizitele la medicul dentist nu trebuie să pună în dificultate pe nimeni, spun chiar specialiştii, care ne asigură că o vizită de prevenţie este mult mai eficientă decât una pentru tratamente complexe. Pe de altă parte, aceştia recomandă respectarea unor minime reguli de igienă dentară, care trebuie să intre în obişnuinţă fiecăruia dintre noi. În acest sens, folosirea pastei de dinţi adecvată şi periajul dentar efectuat corect sunt primii paşi care asigură sănătatea oro-dentară.
„În alegerea pastei de dinţi este esenţial următorul aspect: pasta de dinţi pentru copiii până la 6 ani trebuie să conţină o cantitate maximă de fluor de 500 ppm, iar la adulţi de 1.000 de ppm, deoarece o cantitate prea mare de fluor poate produce fluoroza în cazul celor mici, adică apar nişte pete albe pe dinţi care nu prea pot fi scoase.
În privinţa conţinutului de aditivi dulci sau zahăr, toate pastele de dinţi au aşa ceva în conţinut pentru a fi mai plăcute la gust, chiar dacă nu sunt sănătoase.
În privinţa recomandărilor medicale, acestea vin să îmbunătăţească sănătatea oro-dentară a pacienţilor, funcţie de necesităţile acestora. De exemplu, sunt paste de dinţi destinate sensibilităţii dentare, adică atunci când apar micro-fisuri la nivelul smalţului, iar pacientul resimte durere la cald - rece, acru - sărat, iar pasta de dinţi conţine substanţe care să reducă aceste probleme, nu să se vindece”
- a precizat dr. Cristina Sintea, medic specialist stomatolog.
Pastă de dinţi naturală vs. chimică
Rafturile farmaciilor sau magazinelor sunt pline ochi de paste de dinţi care mai de care mai „performante”. În acest sens, medicul ne recomandă să facem alegerea în funcţie de problemele pe care le avem cu dantura sau de tipul de îngrijire pe care vrem să îl urmăm.
„Există o serie de produse herbal, adică ce conţin numai substanţe naturale, aşa cum există şi produse care conţin substanţe ce ajută la diverse probleme dentare.
Important este ca fiecare pacient să urmeze tehnica de periaj bass, adică mişcări pe verticală ce trebuie să dureze cel puţin 3 minute, să meargă regulat la medic pentru detartraj, periaj şi fluorizare şi să îşi trateze orice problemă dentară. Placa bacteriană nu poate fi îndepărtată acasă, de pacient, ci este nevoie de ustensile profesionale”,mai spune medicul.
O analiză a Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România arată că în foarte multe dintre produsele disponibile pe piaţă se regăsesc substanţe periculoase pentru organism, mai ales în ce priveşte produsele pentru copii.
„Din păcate, alegerea unei paste de dinţi pentru copii, de către cei mai mulţi părinţi, se face având în vedere doar preţul şi reclama făcută produsului respectiv. Până la vârsta de 6 ani copilul va avea întotdeauna tentaţia de a înghiţi pasta de dinţi folosită la perierea dinţilor. De aceea, pentru a nu pune în pericol viaţa copiilor, recomand să se evite achiziţionarea de paste de dinţi care conţin parabeni, conservanţi, coloranţi sintetici, fenoxietalon, parfum sintetic şi arome sintetice”
- a precizat dr. Costel Stanciu, preşedinte APC România.