Pentru a preveni apariţia cariilor şi pentru a menţine o bună sănătate orală, specialiştii spun că trebuie să ţinem cont de dietă, deoarece aceasta poate fi un aliat de nădejde. Există o serie de alimente cu efecte benefice care reprezintă o alegere bună pentru a menţine sănătatea dinţilor şi a gingiilor.
Specialiştii spun că zaharurile şi acizii din alimente şi băuturi produc cele mai serioase daune dinţilor. Există mai multe tipuri de produse alimentare care nu dăunează dinţilor, dar pot fi un sprijin real în menţinerea unei bune sănătăţi orale. De exemplu, consumul unor alimente bogate în calciu şi fosfor ajută la păstrarea dinţilor puternici şi sănătoşi.
„Cele mai bune surse de calciu sunt iaurtul, brânza, fructele de mare, laptele, tofu, iar cele mai bogate surse de fosfor sunt seminţele de dovleac, peştele, carnea roşie, ouăle. Nucile sunt pline de elemente benefice pentru dinţi, fiind cunoscut faptul că sunt bogate în calciu şi fosfor. La fel de benefice sunt şi migdalele, nucile de Brazilia şi caju, care ajută la lupta împotriva bacteriilor ce provoacă apariţia cariilor dentare”, explică dr. Mihaela Dan, medic specialist stomatolog.
Şi vitamina D este esenţială, nu doar pentru starea generală de sănătate, dar şi pentru cea dentară, motivul principal fiind acela că aceasta ajută la absorbţia calciului. Lumina soarelui favorizează sintetizarea vitaminei D la nivelul pielii, fiind de ajuns o repriză de aproximativ cinci până la 30 de minute de expunere la soare, cel puţin de două ori pe săptămână, pentru a ne obţine necesarul din această vitamină. Gălbenuşurile de ou sau uleiul din ficat de cod reprezintă surse la fel de bune de vitamina D.
Vitamina Ceste şi ea foarte importantă pentru dantură, datorită capacităţii sale de a întări vasele de sânge şi de a reduce inflamaţia, ajutând astfel gingiile să rămână sănătoase.
„Vitamina C are, de asemenea, un rol important în producerea de colagen, o proteină indispensabilă în lupta împotriva bolii parodontale. În lipsa ei, gingiile devin sensibile în faţa bacteriilor care cauzează boli parodontale. Pentru a asigura un aport optim de vitamină C, este recomandat să includem în alimentaţie ardei gras, portocale, kiwi, căpşuni, broccoli sau varză creaţă”, recomandă specialistul.
„Verde“ pentru dinţi albi şi sănătoşi
Verdeţurile sunt pline de vitamine şi minerale, având nivel scăzut de calorii. În plus, tot ce înseamnă frunze verzi, cum ar fi varza şi spanacul, sunt un beneficiu şi pentru sănătatea orală, ele fiind bogate în calciu, acid folic, vitamina B.
Când vine vorba de beneficii pentru sănătate, antioxidanţii ocupă un loc fruntaş. Aceştia luptă împotriva bacteriilor care cauzează inflamaţii şi boli parodontale, având un rol important în protejarea gingiilor şi a altor ţesuturi în faţa deteriorării celulelor şi dezvoltării infecţiilor bacteriene. Cele mai bune surse de antioxidanţi sunt fructele şi legumele. Polifenolii, care pot fi găsiţi în ceaiul verde sau negru, sunt eficienţi în a reduce bacteriile din cavitatea bucală. Probioticele pot ajuta la diminuarea plăcii bacteriene şi menţinerea gingiilor sănătoase.
Pe lângă consumul de alimente benefice, pentru menţinerea sănătaţii orale, trebuie respectate şi regulile de bază în îngrijirea dinţilor. Perierea, desigur, ar trebui să fie un obicei nelipsit după masă.