Psihologii spun că anxietatea este o stare afectivă caracterizată printr-un sentiment de insecuritate, de tulburare. Persoanele afectate simt o frică foarte intensă şi nejustificată. Anxietatea reprezintă o problemă de sănătate des întâlnită, aproximativ 25% din populaţie suferă de această tulburare.
Persoanele anxioase simt o nelinişte permanentă, care afectează foarte mult calitatea vieţii. Unii oameni trăiesc o frică foarte intensă şi iraţională, care nu este justificată prin prezenţa unei situaţii periculoase.
Atunci când apar stările anxioase, drama interioară este atât de mare, încât persoanele afectate încep să creadă că nu mai au nicio scăpare, că groaza şi teroarea le vor schimba viaţa, fără cale de întoarcere.
„Condiţia necesară pentru a ne vindeca de frici este schimbarea de atitudine, să luptăm pentru a ne învinge fricile, prin această atitudine nu scăpăm de anxietăţi, dar este începutul procesului prin care vom scăpa de ele.
Indiferent cât de intensă este anxietatea, atitudinea faţă de ea intră în responsabilitatea noastră:să încetăm să ne mai apărăm de anxietate, să începem să ne confruntăm cu ea”, potrivit Adriana Popa, psiholog.