18 Februarie 2016
1308 accesări
0 comentarii

123 medicamente nu se mai găsesc deja sau dispariţia lor e iminentă. Dintre ele, 55 nu au alternative sau au alternative generice limitate. La fix un an de la dezgheţarea de către Nicolae Bănicioiu a deja celebrului ordin 75, temerile profesioniştilor din Sănătate că exportul paralel va goli rafturile farmaciilor s-au împlinit într-o manieră aproape apocaliptică. Asta pentru că lor li s-a adăugat şi efectul negocierilor cost-volum, aşa că, în ultimele luni, majoritatea medicamentelor care urmau să se vândă în pierdere au fost retrase de pe piaţă. Pacienţi, medici, farmacişti, producători de medicamente şi jurnalişti încearcă să convingă noul guvern că deciziile vechiului guvern au blocat accesul celor bolnavi la medicamente.
De altfel, ARPIM (asociaţie a producătorilor şi importatorilor de medicamente) a prezentat printr-un comunicat poziţia comună, alături de Colegiul Farmaciştilor din România şi de ADRFR (asociaţie a distribuitorilor şi detailiştilor din domeniul farmaceutic).
„Cei mai afectaţi de implementarea acestor măsuri vor fi pacienţii care suferă de boli cardiovasculare, întrucât 28 dintre medicamentele la risc sunt destinate acestor afecţiuni, în condiţiile în care acestea reprezintă şi principala cauză de deces în România. Pacienţii cu afecţiuni neurologice pot rămâne fără 19 dintre medicamentele din schemele lor de tratament, iar cei cu afecţiuni oncologice nu vor mai avea acces la 6 dintre medicamentele utilizate până în prezent. Cu foarte puţine alternative terapeutice generice sunt pacienţii cu afecţiuni imunologice, pacienţii care au suferit un transplant sau cei cu afecţiuni hematologice”, se arată în comunicatul comun al celor 3 organisme.

Taguri articol: stiri medicale

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase