Medicii de familie au militat intens pentru introducerea vaccinului antipneumococic, în schema naţională de vaccinare, fapt care, de curând, s-a şi întâmplat. Astfel, vaccinul a ajuns în cele din urmă în cabinetele medicilor de familie.
„Recomandăm cu tărie vaccinarea imediată a copiilor, în conformitate cu Programul naţional de imunizare. Deoarece s-a livrat deja către medicii de familie produsul care acoperă cea mai bună acoperire disponibilă privind serotipurile de pneumococ, este de aşteptat, conform datelor provenite din ţările în care s-a implementat deja vaccinarea antipneumococică, la copiii sub un an, să asistăm la o reducere semnificativă a numărului de cazuri de otite şi infecţii invazive grave (septicemii, meningite, pneumonii), produse de pneumococ, reducerea deceselor şi reducerea consumului de antibiotice şi a cheltuielilor cu asistenţa medicală. Acest program este strict necesar pentru protejarea sănătăţii copiilor şi a adulţilor, indirect”, a explicat dr. Rodica Tănăsescu, medic de familie, preşedinte SNMF.
Potrivit medicului, oprirea programului din motive administrative poate avea un impact important asupra sănătăţii publice, ar reduce încrederea populaţiei în Programul naţional de vaccinare şi ar avea drept consecinţă directă pierderea de vieţi şi menţinerea morbidităţii infantile, prin boli respiratorii la niveluri ridicate. Din acest motiv, SNMF recomandă ca toţi medicii de familie să înceapă şi să continue vaccinarea antipneumococică, cu vaccinul pe care l-au primit, conform calendarului naţional de vaccinare.