cabinet TBC Verasante - masca somn - Vera Eniko Pall (14)
Copiii au început să frecventeze colectivităţile şi, inevitabil, contactul în colectivitate favorizează transmiterea factorilor infecţioşi. Copiii nu ştiu să se ferească de persoane răcite, nu au reflexul de a folosi mănuţa sau batista atunci când tuşesc sau strănută şi în plus, până la 8 -10 ani, sistemul imunitar e în curs de întărire.
Adolescenţii şi tinerii nu se îmbracă corespunzător, nu se înfofolesc căci nu e la modă sau hainele preferate nu sunt din cele ce ţin de cald, nu-şi pun nimic pe cap pentru a nu-şi „strica freza”. Unii se străduiesc să se apuce de fumat , obicei care favorizează tusea şi scade apărarea căilor aeriene la infecţii.
Vârstnicii cu boli cronice sunt şi ei vulnerabili la infecţiile respiratorii, care pot agrava starea lor şi bolile existente până la situaţii critice.
Ce-i de făcut?
La primele semne de răceală (usturime în gât, dureri de cap, tuse seacă, nas înfundat) trebuie luate câteva măsuri simple: ceaiuri calde cu lămâie, un paracetamol simplu sau în combinaţii, o baie fierbinte, odihnă. În cazul în care simptomele nu dispar sau apare febra, e necesară prezentarea la medic.
De reţinut: să nu ne repezim la antibiotice, mai ales în lipsa febrei. Folosirea abuzivă a antibioticelor scade apărarea organismului, oboseşte ficatul, favorizează candidoza şi duce la apariţia microbilor rezistenţi la tratament.
De multe ori, tusea persistentă poate fi cauzată de boli care nu se vindecă cu antibiotice: astm bronşic, tuberculoză, bronşită tabagică, cancer.
Desigur, e de preferat să prevenim îmbolnăvirile: prin vaccinarea preventivă antigripală şi anti infecţioasă, prin evitarea spaţiilor aglomerate şi a persoanelor cu simptome respiratorii.
Şi nu mai puţin important, renunţarea la fumat. E mai uşor înainte de sărbători şi în plus, în cadrul programului STOP FUMAT, la a doua vizită de monitorizare, pacienţii beneficiază de o spirometrie gratuită, până la sfârşitul anului 2011.