18 Februarie 2022
777 accesări
0 comentarii

Absenţa părinţilor are efecte asupra dezvoltării socio-psiho-emoţionale a copiilor. Acesta este motivul pentru care ataşamentul este atât de important. Totuşi, cum se vindecă rănile emoţionale cauzate de absenţa părinţilor? Specialiştii susţin că absenţa părinţilor are efecte asupra dezvoltării sociale, psihologice şi emoţionale a copiilor. În general, unele dintre aceste consecinţe sunt legate de următoarele: teama de a fi abandonat, stimă de sine scăzută. Practic, copilul se simte subapreciat, lipsit de importanţă.

Apoi, mulţi dintre ei au prea puţin entuziasm şi curiozitate să exploreze lumea. În acelaşi timp, pot apărea probleme de comportament. Pentru a depăşi absenţa părinţilor, primul şi cel mai important lucru este să fiţi dispuşi să iertaţi, pentru că este dificil să mergeţi înainte dacă nu sunteţi capabili să lăsaţi deoparte resentimentele. Totodată, aceasta poate fi ocazia perfectă de a începe o nouă relaţie cu părinţii. Pentru a face acest lucru, este important să fiţi sinceri cu propriile emoţii. În al doilea rând, este necesar să puneţi la îndoială toate acele idei preconcepute cu privire la absenţa menţionată. Uneori, încercarea de a înţelege istoria şi situaţia personală a părinţilor, copilăria şi propriile experienţe vă permite să descoperiţi care au fost posibilităţile şi resursele reale.

Este vorba despre acceptarea absenţei părinţilor. De asemenea, comportamentul părinţilor este influenţat de mai multe variabile care implică factori personali şi de mediu. Aceste variabile transcend copiii şi caracteristicile lor. În consecinţă, este important să lucraţi la stima de sine. Nu în ultimul rând, atunci când regândiţi absenţa părinţilor şi relaţia pe care aţi avut-o cu ei, apar nişte răni emoţionale profunde. În acest caz, este bine să aveţi ajutor profesional pentru a ierta şi a merge mai departe.

Taguri articol: sfatul medicului psiholog copil

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU