26 Februarie 2019
943 accesări
0 comentarii

Un accident vascular cerebral apare atunci când fluxul sanguin este întrerupt brusc către o parte a creierului. Ulterior, din cauza lipsei aportului de sânge, oxigenul și glucoza nu mai pot fi transmise către creier, ceea ce duce la moartea celulelor cerebrale.

Accidentele vasculare se împart în două categorii mari: accidente vasculare cerebrale ischemice și accidente vasculare cerebrale hemoragice. Prima categorie, care de altfel sunt și cel mai des întâlnite, se datorează unei ocluzii a unui vas cerebral (se înfundă un vas cu un cheag). În cazul accidentelor hemoragice, ne-a declarat dr. Cristina Laza, etiologiile sunt diferite. În acest caz, se rupe un vas, sângele extravazează, adică ajunge în structura creierului. Factorii de risc sunt hipertensiunea arterială necontrolată, consumul exagerat de băuturi alcoolice, iar la pacienții vârstnici, se poate modifica structura vasului și astfel, pentru ei, totul devine mai riscant.
Desigur, mai există și alte cauze, care duc la apariția accidentelor vasculare, cele enumerate sunt doar o parte dintre ele. „Există două tipuri de afectare. Creierul are două surse de irigații. Cum ne dăm seama de un accident cerebral vascular? Pacientul are fața asimetrică, prezintă deja deficit motor, nu își mai poate mișca mâna cum trebuie membrul superior sau membrul inferior sau ambele membre de aceeași parte. Desigur, el poate prezenta parestezii pe jumătate de corp, amorțeli, furnicături și tulburări de limbaj. Este posibil ca persoana suferindă să nu mai poată vorbi deloc ori să vorbească stricat, să aibă o pronunție deficitară a cuvintelor”, a subliniat dr. Laza. Uneori, există posibilitatea ca bolnavii care au amețeli severe ce nu răspund la tratamentele uzuale și să prezinte și alte semne neurologice care se depistează la consult, cum ar fi tulburarea de mișcare a ochilor, tulburări de deglutiție (nu pot înghiți alimente solide sau lichide), tulburări de auz.


Din fericire, în ziua de azi, accidentul vascular cerebral poate fi prevenit prin adoptarea unui stil de viață sănătos. În primul rând, plimbați-vă zilnic sau mergeți la sala de sport, pentru că mișcarea vă ajută foarte mult. Specialiștii spun că este nevoie și să învățați să vă feriți de depresie.
Potrivit cercetărilor, depresia poate crește șansele unui atac cerebral cu până la 30%, deoarece persoana în cauză este mai tentată să aibă un stil de viață neglijent, fumează, este supraponderală și nu face deloc mișcare. De asemenea, persoanele depresive nu merg la medic pentru controale de rutină, iar glicemia și tensiunea arterială anormale și netratate pot deteriora starea de sănătate.

Odihna este foarte importantă

De asemenea, nu uitați că este foarte important să nu dormiți mai puțin de șapte ore și mai mult de zece ore pe noapte. Specialiștii au demonstrat că persoanele care dorm mai mult de zece ore pe noapte au mai multe șanse de accident vascular cerebral. Dacă obișnuiți să sforăiți în timpul somnului, este foarte probabil să dezvoltați sindromul metabolic, care este unul dintre factorii de risc pentru atacul cerebral, precum și pentru bolile de inimă sau diabet.
Înainte de toate, însă, nu neglijați durerile de cap. Dacă acestea sunt însoțite de o lumină încețoșată și apariția unor pete oarbe în câmpul vizual, trebuie să aveți mare grijă, pentru că acestea pot semnala o circulație a sângelui defectuoasă, deci un risc crescut de accident vascular.


Apoi, ritmul cardiac neregulat, bătăile rapide ale inimii sau, din contră, mult prea lente, asociate cu respirația îngreunată și durerile în piept pot fi semnale că suferiți de fibrilație atrială, care crește considerabil riscul de atac cerebral.
Nu în ultimul rând, s-a demonstrat că persoanele agresive și nervoase sunt la mare risc de a face un atac cerebral. Problematic este faptul că, de cele mai multe ori, persoanele care suferă un accident vascular cerebral nu recunosc simptomele și nu știu ce trebuie să facă în astfel de situații.
Un raport de specialitate arată că 70% dintre pacienți nu au știut ce li s-a întâmplat și mai puțin de 30% dintre ei s-au adresat unui medic în primele 24 de ore pentru a primi tratament adecvat.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU