Formă de artrită, cu o evoluţie îndelungată (cronică), spondilita anchilozantă îi afectează în special pe bărbaţii tineri, la nivelul coloanei vertebrale.
Bolnavii acuză dureri, rigiditate şi limitarea mişcărilor, la nivelul mijlocului sau gâtului. Sunt însă cazuri când rigiditatea se manifestă şi la nivelul umerilor, coapselor, genunchilor şi chiar a călcâielor. Practic, bolnavii anchilozează, de unde şi denumirea afecţiunii, a explicat dr. Mădălina Iliescu, medic primar recuperare, medicină fizică şi balneologie, coordonatorul Departamentului de Recuperare Fiziokinetoterapie din cadrul Clinicii MEDSTAR 2000 Constanţa. „Boala evoluează în stadii, spre agravare, cu stabilizare clinică şi biologică după ani de evoluţie. Mijloacele terapeutice cele mai eficiente sunt stabilite de medicul reumatolog, în echipă cu medicul de recuperare - reabilitare, indicaţia de recuperare cu viza funcţională fiind aplicată în anumite perioade de evoluţie a bolii”, a adăugat medicul. Tratamentul de recuperare constă, în primul rând, în kinetoterapie specifică pentru menţinerea posturii corecte a coloanei, pentru menţinerea supleţii articulaţiilor coloanei vertebrale şi pentru reglarea tonusului musculaturii coloanei. De asemenea, de ajutor este şi kinetoterapia respiratorie. Rezultate favorabile are şi tratamentul balnear, în perioadele de inactivitate ale bolii.
Pentru consultaţii de specialitate şi tratamente, puteţi să contactaţi specialiştii MEDSTAR 2000 la numerele de telefon 0241/638.251 şi 0722/574.250.