Vară, temperaturi de peste 30 de grade Celsius şi foarte multă umiditate. Cam aşa ar descrie majoritatea dintre noi condiţiile de pe timpul sezonului cald. Dar ce-i de făcut?
Mulţi ar spune că aerul condiţionat e cea mai bună soluţie, alţii că nici nu şi-ar închipui viaţa fără el. Medicii nu îl exclud de tot, însă atrag atenţia asupra câtorva efecte negative: nevralgiile, răcelile, alergiile produse de praf sau chiar astmul.
Deşi temperaturile sufocante ne indispun şi ne aduc în stare să programăm aerul condiţionat de acasă sau de la serviciu şi la temperaturi de 18 grade Celsius, medicii susţin că mare parte din cei care „răcesc” vara sunt victimele propriilor alegeri.
„Este adevărat că nu putem trăi doar după reguli stricte, însă atunci când vine vorba despre mici compromisuri care nu ne aduc decât beneficii, nu ar trebui să stăm pe gânduri. Ca de exemplu, aerul condiţionat, care cel puţin pentru copii este o adevărată sursă de alergii, nevralgii sau chiar astm. Desigur, în condiţiile în care ei sunt expuşi zilnic unor diferenţe de temperatură de până la 10 grade Celsius, de la cald la rece şi invers. Vorbim de alergii, pentru că mulţi uită să îşi cureţe filtrele de aer şi sigur că cei mai vulnerabili ajung victime sigure”, a explicat medicul de familie Mirela Stângaciu.
Şi lista problemelor continuă…
Nu doar copiii sunt afectaţi de aerul rece „produs” de aparatele de aer condiţionat. Atunci când nu este utilizat corespunzător, acesta are o temperatură foarte scăzută şi bate direct spre noi, poate să cauzeze şi ale afecţiuni precum: sinuzite, rinite, otite, bronşite sau chiar inflamarea articulaţiilor. Şi ochii pot fi afectaţi, prin inflamaţii ale conjunctivei ce se resimt ca senzaţie de „nisip în ochi”.
„Temperatura adecvată nu trebuie să depăşească o diferenţe mai mare de 5 grade Celsius în minus faţă de cea de afară, astfel ca noi să nu fim predispuşi la deshidratare şi iritaţii sau decompensarea unor boli cronice”, a mai explicat medicul, care însă ne recomandă să nu uităm de „doza” zilnică de lichide.
Aşadar, lucrul cel mai important de care trebuie să ţinem seama atunci când pornim aerul condiţionat este modul în care poziţionăm fluxul de aer rece. Acesta trebuie îndreptat într-o zonă neutră din încăpere, evitând astfel bătaia directă asupra organismului.
Având în vedere toate acestea, rămâne decizia fiecăruia de a gestiona lucrurile, astfel încât, vara aceasta să nu se confrunte cu probleme de sănătate.