Vasele de sânge dilatate sau iritate de la nivelul ochilor au drept consecință înroșirea acestora, iar cauzele sunt multiple. Chiar dacă majoritatea cauzelor care pot duce la înroșirea ochilor nu sunt îngrijorătoare, există și unele probleme de sănătate grave care determina apariția acestui simptom, caz în care apar și alte manifestări, precum durerile oculare sau tulburările de vedere.
Principala cauză a înroșirii ochilor este inflamarea vaselor de sânge de pe suprafața ochiului. Potrivit dr. Roxana Cozubaș, procesul de inflamare poate fi cauzat de diverși factori, printre care: aerul uscat, expunerea la soare, praful din aer, anumite reacții alergice, răceala și gripa, accesele de tuse, expunerea directă la aerul condiționat, purtarea incorectă a lentilelor de contact. „Totodată, tusea puternică sau frecarea ochilor din cauza unei mâncărimi poate duce la apariția unor pete roșii pe suprafața ochiului, afecțiune cunoscută sub numele de hemoragie subconjunctivală. Aceasta apare spontan și se întinde pe o suprafață mai mare sau mai mică de pe albul ochilor. De cele mai multe ori, această problemă nu are o semnificație gravă, în ciuda aspectului, nu este dureroasă și nu necesită tratament. În cel mult zece zile, petele roșii vor dispărea. Există, însă, și situații când hemoragia subconjunctivală apare în urma unui traumatism survenit la nivelul ochilor, caz în care pacientul trebuie să consulte de urgență un medic oftalmolog”, a subliniat medicul.
O altă cauză a înroșirii ochilor este infecția, care poate apărea în diferite țesuturi ale ochiului și care poate fi însoțită de simptome precum durere, secreții sau modificări de vedere. Infecțiile care pot duce la înroșirea ochilor pot fi cauzate de: inflamația marginii libere a pleoapelor (blefarită); inflamația membranelor care acoperă pleoapa și albul ochilor (conjunctivită sau „ochi roz”), ulcerul corneean. Alte afecțiuni care pot duce la înroșirea ochilor sunt: traumatismele survenite la nivelul ochilor; o creștere rapidă a presiunii intraoculare, însoțită de durere (glaucom acut); zgârieturi pe suprafața corneei, cauzate de diverși agenți iritanți sau de folosirea excesivă si incorecta a lentilelor de contact. De asemenea, de vină pot fi sindromul ochiului uscat, da şi keratita, care reprezintă inflamaţia dureroasă a corneei, fie de cauza infecţioasă, fie ca urmare a unei afecţiuni sistemice, cronicizării sindromului ochiului uscat sau unui deficit de vitamina A. În bolile sistemice se recomandă tratamentul cronic cu lacrimi artificiale. Totuşi, înroșirea ochilor reprezintă o urgență medicală numai în anumite situații. De exemplu, dacă observaţi că roșeața ochilor este cauzată de picăturile de ochi, schimbaţi-le sau evitaţi să le mai folosiţi o perioadă. Dacă acest simptom persistă mai mult de două săptămâni și există secreții neobișnuite la nivelul ochiului, programaţi-vă pentru un consult la medicul oftalmolog, pentru stabilirea unui diagnostic corect și a unui tratament corespunzător. Dacă înroșirea ochilor este cauzată de o infecție și aceasta nu este tratată adecvat, există riscul unor complicații, precum vederea încețoșată, accidentările, dar și lezionarea permanentă a ochiului.