Frigul a pus stăpânire și pe județul Constanța. Cu această ocazie, medicii fac o serie de recomandări, pentru a preveni îmbolnăvirile cu gripă și alte infecții respiratorii.
Dr. Emilia Ionescu, medic de familie, spune că principalele măsuri de prevenție constau în asigurarea unei alimentații bogate în legume și fructe proaspete, în mod special cele ce conțin vitamina C, cum ar fi citricele. Apoi, aveți grijă să vă hidratați corect, evitați aglomerările umane și, bineînțeles, contactul cu persoanele bolnave. De asemenea, mențineți o igienă corporală riguroasă, cu spălarea frecventă a mâinilor.
„În cazul în care v-ați îmbolnăvit, se impune izolarea la domiciliu, dar în același timp, nu uitați să aerisiți corespunzător încăperile în care stați. Această măsură este absolut necesară, mai ales dacă este vorba despre un copil. El trebuie neapărat izolat la domiciliu, pentru evitarea răspândirii bolii în colectivități. Ca măsuri specifice de prevenție, se recomandă vaccinarea antigripală”, a declarat medicul.
XXX
Reamintim că, la acest moment, campania de vaccinare gratuită împotriva gripei de sezon se desfășoară prin cabinetele medicilor de familie și în spitale.
Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, sunt vaccinate persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli renale, diabet zaharat, dar și copiii și bătrânii instituționalizați, precum și personalul medico-sanitar.
Totodată, populația ar trebui avertizată că antibioticele nu se utilizează în cazul gripei și se recomandă evitarea automedicației, în cazul apariției simptomelor de boală.
În plus, pentru prevenirea îmbolnăvirii persoanelor din jurul dumneavoastră, în cazul în care ați fost diagnosticat cu gripă, se recomandă repaus și limitarea contactului cu alte persoane.