30 Mai 2017
2408 accesări
0 comentarii

În ciuda progreselor medicinii moderne, până în prezent, recăpătarea vederii reziduale aatrofiei nervului optic rămâne o sarcină relevantă şi de importanţă socială. În 20% din cauzele de orbire şi acuitate vizuală scăzuta este vorba de atrofia nervului optic şi, în general, apare la persoanele tinere şi mature, apte de muncă.

„Atrofia nervului optic nu este o boală independentă, ci o consecinţă a unei varietăţi de procese patologice, capturând calea vizuală în diferite părţi ale analizatorului vizual. O serie de boli ale globului ocular (bolile vasculare ale retinei şi a nervului optic, distrofia pigmentară retiniană, nevrita, uveita, glaucomul în stadiile 2-3, contuzia globului ocular) sunt, de asemenea, însoţite de dezvoltarea atrofiei optice ascendente”, au declarat reprezentanţii Institutului „Microchirurgia ochiului” Academ. Feodorov.
Tratamentul atrofiei nervului optic este o sarcină complexă, întrucât, capacitatea regenerării ţesutului nervos este limitată.

Încă din anul 1986, în IRTC „Microchirurgia ochiului”, sub conducerea Academ. S. N. Fedorov, una din direcţiile prioritare, ale activităţii ştiinţifice şi clinice, a fost dezvoltarea şi introducerea de noi metode de tratament patogenetic de atrofie a nervului optic. De-a lungul ultimilor 20 de ani, s-au dezvoltat şi s-au introdus noi metode de tratament pentru atrofia nervului optic şi, împreună cu laboratorul de cercetare, noi tipuri medicale şi tehnice de stimulenţi.

Cum se stabileşte metoda de tratament

„Ca rezultat al multor ani de cercetări ştiinţifice, efectuate în cadrul institutului şi în cooperare cu departamentul de biofizică al Universităţii de Stat «M. V. Lomonosov» din Moscova, s-au identificat mecanisme ale câmpului magnetic, câmpului electric şi efectele combinate cu laser, asupra ţesutului nervos, vaselor sanguine şi a celulelor roşii din sânge, în timpul stimulării, respectiv magnetic, stimulare electrică directă şi cu laser-ectrostimulare a nervului optic în atrofia sa”, explică medicii specialişti.

În funcţie de cauza bolii, gradul de deteriorare a atrofiei nervului optic, vârsta pacientul etc., se foloseşte un alt tip de energie de impact (câmpuri magnetice variabile, electrice, cu laser) direct pe nervul optic, în timpul stimulării sale.

Metodele de tratament sunt: non-invazive (stimulare magnetică; stimulare electrică trans-cutanată); chirurgicale (electrice; laser-ectrostimulare pe etape - impactul asupra nervului se realizează în mod direct); combinat (o combinaţie a acestor metode); stimulare magnetică şi blocadă (care să permită introducerea medicamentelor pe termen lung, direct în orbită).

Îmbunătăţirea acuităţii vizuale

Schemele concepute permit să lucreze la toate părţile analizorului vizual, inclusiv departamentele periferice şi centrale. Tratamentul este conceput pentru 10 zile, 10-15 sesiuni de tratament pe zi. Experienţa medicilor-specialişti în domeniu a arătat că cele mai bune rezultate pot fi obţinute, atunci când se tratează acuitatea vizuală reziduală, de cel puţin 5% (0,05).

De-a lungul ultimilor 20 de ani, în Institutul „Microchirurgia ochiului”, s-au tratat mai mult de 20 mii de pacienţi cu atrofie parţială a nervului optic, având un rezultat pozitiv.

În general,în cazul în care acuitatea vizuală creşte, cel puţin de două ori, comparativ cu vederea pe care a avut-o pacientul înainte de tratament, acesta poate fi considerat un rezultat bun. Medicii institutului spun că tratamentul trebuie să fie cuprinzător şi sistematic, iar efectuarea acestuia trebuie sa ia în considerare cauzele limitării procesului de atrofie, vârsta şi starea generală a pacientului. Cursuri repetate de tratament permit stabilizarea rezultatele anterioare, dar şi îmbunătăţirea funcţiei vizuale.

Pentru detalii, programări, consultaţii şi consiliere, apelaţi numărul de telefon 0740 295193.

Taguri articol: boli şi afecţiuni boli laser medic ochi tratament vedere glaucom pacient atrofia ochiului

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii