21 Iunie 2022
293 accesări
0 comentarii

Este vară, cald și toată lumea simte nevoia să se relaxeze și să se răcorească, dar, înainte de a face acest lucru, trebuie să fiți atenți și la câteva aspecte negative legate de apa din piscină, dacă alegeți să mergeți într-un astfel de loc.

Se știe, toată lumea este vulnerabilă în fața unor viruși, bacterii sau infecții, dacă apa piscinei nu este igienizată corespunzător. Potrivit dr. Ionica Ciortan, cei mai expuși sunt copiii, deoarece sistemul lor imunitar este în dezvoltare, iar riscul de înghițire a apei contaminate este inevitabil. În astfel de situații, vă puteți confrunta cu afecțiuni precum

gastroenterită, E-coli, conjunctivită, infecții ORL, afecțiuni dermatologice. „Atunci când apar greața, vărsăturile şi crampele abdominale, este indicat să consultați medicul, iar pentru prevenție alegeți întotdeauna o piscină care se încadrează în normele de igienizare”, a subliniat medicul.


Dacă vă confruntați cu gastroenterită, trebuie să ştiţi că aceasta este o infecţie a sistemului digestiv, iar majoritatea copiilor au cel puţin un astfel de episod în primii ani de viaţă. Principalele simptome ale gastroenteritei sunt: diareea frecventă, pofta scăzută de mâncare, greaţa, voma şi crampele abdominale. Dacă gastroenterita este cauzată de virusuri, copilul va avea febră, îi va curge nasul şi va tuşi. Pe de altă parte, infecţiile bacteriene provoacă diaree cu sânge şi febră, dureri de stomac.

În ceea ce priveşte conjunctivita, aceasta este o boală foarte comună, care se manifestă prin ochi roșii, lipicioși și dureroși, atât la adulţi, cât şi la copii.

De regulă, afecţiunea trece în câteva zile după aplicarea picăturilor de ochi potrivite, indicate de medicul oftalmolog. În cazul apariției simptomelor de conjunctivită, se pot folosi o compresă sterilă și ser fiziologic pentru a șterge ochiul copilului sau adultului. Dacă secreția ochiului sau a ochilor este galben-verzui și simptomele rămân și după o săptămână, ar putea fi conjunctivita bacteriană, ce necesită un tratament cu picături de antibiotice sau unguente, pe care doar un oftalmolog îl poate prescrie.


Infecţia cu E. Coli este şi ea o altă afecţiune cauzată de ingestia apei contaminate şi se manifestă prin diaree şi leziuni intestinale.

În acelaşi timp, infecţiile urechii, care apar şi din cauza germenilor din apă, afectează, în special, persoanele predispuse la alergii. De asemenea, există predispoziţii ce favorizează apariţia otitei, mai ales după baia în apa mării, din cauza prezenţei algelor şi a nisipului sau din cauza apei de la piscine, care conţine clor.

Dintre afecţiunile dermatologice care pot fi luate de la piscină, cele mai frecvente sunt: acneea la clor (apare în special pe faţă, dar şi în alte zone ale corpului), granulomul de piscină (apare la cei care înoată în piscine cu apa încălzită), ciuperca piciorului (apare pe talpă şi spaţiile dintre degetele piciorului) etc.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU