Afinele şi-au făcut loc pe tarabele pieţelor, şi chiar dacă sunt de cultură şi nu sunt culese de pe crestele munţilor, beneficiile lor pentru sănătate sunt la fel de importante. Afinele sunt înscrise pe lista fructelor care conţin cei mai mulţi antioxidanţi.
„Sucul de afine susţine funcţia renală, aşa că persoanele care suferă foarte des de infecţii urinare pot consuma acest lichid pentru menţinerea sănătăţii tractului urinar. De asemenea, afinele conţin cantintăţi uriaşe de vitamina C, vitaminele B, A, E, cupru, seleniu, zinc, fier etc. Prin consumul de afine, sistemul imunitar este întărit, iar organismul este ferit de infecţiile virale şi bacteriene”, explică dr. Mirela Stângaciu, fitoterapeut.
Potrivit specialiştilor, afinele, contribuie la încetinirea procesului de îmbătrânire, neutralizează radicalii liberi şi reduce grăsimea din zona abdominală. Totodată, consumul de afine contribuie la menţinerea sănătăţii oculare, la întârzierea bolilor oftalmologice datorate îmbătrânirii şi la menţinerea sănătăţii sistemului cerebral. Singurul dezavantaj al acestui fruct este preţul, destul de piperat.