„Aş fi interesată de câteva măsuri de bază care pot să protejeze un ficat fără probleme în momentul de faţă. Care sunt semnele principale după care-ţi dai seama că ficatul nu e aşa cum trebuie? Viaţa mea e agitată şi mi-e teamă de boală” (Angela Mirtoiu).
Sănătatea ficatului este cea care influenţează sănătatea şi vitalitatea oricărui individ. Totul, din cauză că miile de enzime cu rol de control în activitatea întregului organism sunt fabricate de ficat, iar dacă acesta are probleme, atunci şi celelalte funcţii ale organismului sunt afectate. Esenţial este şi rolul de detoxifiere al acestui organ. Dr. Iuliana Botezatu, medic specialist Phoenix Eastern Medical Center, confirmă că stilul de viaţă actual este în măsură să afecteze sănătatea ficatului, iar când apar astfel de probleme, acesta nu mai poate elimina toxinele, care au drum liber spre sânge sau pot ajunge chiar la creier.
Atenţie la simptome!
Ideal ar fi ca următoarele simptome (ignorate de mulţi) să fie un semnal de alarmă, iar persoana care le resimte să ceară imediat părerea specialistului: durerile în partea dreaptă, imediat sub coaste, balonarea, senzaţia de oboseală accentuată şi permanentă.
Măsuri simple de protejare a ficatului
Pentru a preveni îmbolnăvirea acestei uzine a organismului care este ficatul, specialista recomandă câteva lucruri, în aparenţă simple, însă esenţiale pe fond: mâncaţi sănătos (adică alimente bogate în antioxidanţi, care detoxifiază organismul, precum broccoli, varză, produse pe bază de soia etc.), spălaţi-vă pe mâini înainte şi după masă, nu folosiţi periuţa de dinţi, trusa de manichiură sau penseta altei persoane, consumaţi alcool cu măsură ori renunţaţi complet, nu combinaţi niciodată alcoolul cu medicamentele, vaccinaţi-vă, luaţi medicamente doar când este nevoie şi numai la recomandarea medicului, evitaţi administrarea suplimentelor alimentare… după ureche, protejaţi-vă sexual.