alaptaree-1344001694
Laptele matern este extrem de important în dezvoltarea armonioasă a nou-născuţilor şi în întărirea sistemului lor imunitar. Medicii recomandă cu tărie mămicilor să îşi hrănească pruncii cu propriul lapte dacă vor să îşi ferească bebeluşii de diferite boli. Mai mult, alăptarea este extrem de benefică şi pentru mame, pe care le ajută să se recupereze mult mai uşor după naştere.
Alimentaţia la sân este cea mai bună modalitate de a asigura nutrienţii necesari nou-născuţilor. O spun chiar specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care recomandă hrănirea bebeluşilor cu lapte de mamă exclusiv până la vârsta de şase luni şi continuarea acesteia până la împlinirea vârstei de 2 ani, alături de o diversificare adecvată a alimentaţiei. La ora actuală, doar 16 la sută dintre copiii români au fost hrăniţi exclusiv prin alăptare în primele 6 luni de viaţă în 2004, în vreme ce doar 12% dintre nou-născuţi au fost alăptaţi în prima oră de după naştere.
Bebeluşul alăptat va fi un copil protejat de boli
Laptele de mamă oferă celui mic tot ce are el nevoie pentru o creştere fizică şi psihică echilibrată. Mai mult, copilul alăptat în primii doi ani de viaţă este protejat de infecţii microbiene, virotice şi fungice, dar şi de alte boli specifice bebeluşilor. „Laptele matern este uşor digerabil, are o temperatură optimă şi este steril. Acesta reduce riscul enterocolitei necrozante şi a retinopatiei la prematuri, iar copiii hrăniţi exclusiv prin alăptare până la şase luni au mai puţine şanse de a dezvolta diabet zaharat de tip I şi II”, explică dr. Loti Popescu, de la Biroul de Promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa.
Medicul mai spune că alimentaţia la sân reduce şi riscul obezităţii, al hipercolesterolemiei, al anemiei şi al dezvoltării limfomului, leucemiei, bolii Hodgkin, al bolilor intestinale cronice în copilărie şi al afecţiunilor cardio-vasculare din perioada de adult. Laptele oferit de mamă previne malnutriţia, reduce riscul morţii subite, iar alăptarea care durează cel puţin patru luni scade şi riscul alergiilor şi al astmului bronşic. Totodată, hrănirea nou-născuţilor cu lapte matern favorizează dezvoltarea muşchilor feţei, a dentiţiei şi a vorbirii, în timp ce asigură o dezvoltare cerebrală, cognitivă şi vizuală optimă.
Alăptarea le fereşte pe mămici de cancer şi osteoporoză
Pentru mama care alăptează, avantajele se resimt imediat: scade riscul de anemie după naştere şi de osteoporoză sau de cancer de ovar şi de sân, iar kilogramele acumulate în timpul sarcinii se pierd mai uşor. În acelaşi timp, femeia care îşi hrăneşte bebeluşul cu propriul lapte se simte împlinită, mulţumită şi stabileşte mult mai repede o legătură emoţională puternică cu copilaşul ei. „Alăptarea ajută involuţia uterină rapidă după naştere, previne hemoragiile postpartum şi protejează împotriva osteoporozei postmenopauzale şi a cancerului de sân şi de ovar. Mai mult decât atât, alimentaţia la sân contribuie la pierderea surplusului de grăsime câştigat în timpul sarcinii şi reduce riscul obezităţii pe termen lung. Hrănirea naturală a nou-născuţilor scade necesarul de insulină la mamele diabetice şi diminuează efectele endometriozei şi ajută la stabilizarea bolii”, menţionează dr. Loti Popescu.
Faţă de toate aceste avantaje asupra sănătăţii, alăptarea este în primul rând mult mai comodă şi mai puţin obositoare, copilul putând fi hrănit de fiecare dată când îi este foame, indiferent de oră sau loc. Dr. Popescu afirmă că alimentaţia la sân are rolul de a dezvolta instinctele materne şi realizează o legătură strânsă cu copilul. De asemenea, alăptarea contribuie şi la reducerea tulburărilor emoţionale şi de adaptare ale copilului în adolescenţă.
Ce riscă nou-născuţii care nu primesc lapte de mamă
Copiii care sunt hrăniţi după naştere exclusiv cu formule de lapte praf sunt predispuşi mult mai frecvent la îmbolnăviri infecţioase şi la afecţiuni cronice, au tendinţa de a dezvolta alergii la proteinele laptelui de vacă. Aceste alergii provoacă, de obicei, diaree cronică, scădere în greutate şi erupţii alergice. „Alimentaţia artificială este mai greu de digerat, nu conţine substanţe biologice, are o încărcare osmotică mare şi creşte riscul de obezitate, rahitism, anemie sau diabet zaharat. Hrănirea exclusivă cu lapte praf poate produce probleme dentare din cauza tetinei şi nu produce schimbări biologice în organismul mamei, nu stimulează afecţiunea”, atenţionează medicul. Totodată, prepararea inadecvată a laptelui praf poate duce la malnutriţii şi infecţii.
Unde poţi afla mai multe despre alăptare
Pentru a promova avantajele alăptării, Centrul de Pregătire pentru Naştere şi Alăptare BB Center din Constanţa marchează şi la noi în oraş „Săptămâna mondială a alăptării”, sărbătorită peste tot în lume între 1 şi 7 august. Mămicile interesate, dar şi femeile însărcinate care vor să afle mai multe despre viitoarele lor experienţe, sunt aşteptate până marţi, 7 august, în fiecare seară, între orele 18.00 şi 20.00 în Ţara Piticilor din parcul Tăbăcăriei din Constanţa.
BB Center Constanţa oferă şi un curs gratuit de alăptare şi puericultură persoanelor prezente la eveniment. Săptămâna mondială a alăptării se va încheia joi, 9 august, cu o prezentare având ca temă „Alăptarea, hrană sau dragoste”, ce se va desfăşura de la ora 18.00 în sala de conferinţe a hotelului Ibis.