28 Octombrie 2019
564 accesări
0 comentarii

Alăptarea ar trebui să fie pentru fiecare proaspătă mămică cel mai important lucru de făcut, imediat după ce a adus pe lume un copil. Sunt femei care se întreabă dacă pot alăpta în ambele situații, adică după o naștere naturală sau după o cezariană. Răspunsul este da.

„Vă puteți alăpta bebelușul în ambele cazuri, întrucât lactația este stimulată în momentul în care se naște copilul, iar placenta este îndepărtată, rezultând o schimbare hormonală în circulația sângelui. Este adevărat că după o cezariană, mama nu este atât de mobilă ca după o naștere naturală, dar acesta nu este un inconvenient pentru alăptare. De multe ori, alăptarea după o naștere cezariană poate fi la fel de simplă ca după o naștere naturală. Cel mai important este ca femeia care naște prin cezariană să alăpteze bebelușul cât mai des”, sunt de părere medicii de la Spitalul „Isis” din Constanța.

Medicii specialiști avertizează: dacă aveți lapte, este vital să vă alăptați copilul. Unele mămici alăptează deoarece consideră acest lucru unul firesc, dar altele refuză să-și alăpteze pruncul după ce nasc. Disconfortul și complicațiile care pot apărea în acest proces determină multe mămici să refuze cel mai sănătos tip de hrană pe care îl pot oferi nou-născutului.

Toate aceste femei ar trebui să știe că laptele matern este indispensabil în dezvoltarea micuților.

De ce? Pentru că, în acest fel, vitaminele, mineralele și nutrienții unici care se găsesc în laptele modern contribuie la creșterea armonioasă a acestora. Mai mult decât atât, pe lângă capacitățile nutritive, studiile au demonstrat și alte proprietăți pe care laptele matern le are. În primul rând, acesta ar fi un calmant natural, deoarece aminoacidul triptofan regăsit în laptele de mamă influențează somnul bebelușului. Totodată, consumând laptele mamei, cel mic este protejat împotriva enterocolitelor, gastroenteritelor și scapă de constipație, colici sau alte afecțiuni digestive. Se mai spune că laptele ar reduce riscul de a face diabet în copilărie și că protejează împotriva alergiilor, astmului, eczemelor și a altor boli asociate alergiilor.

În același timp, laptele matern protejează împotriva căderii premature a dinților și a afecțiunilor dentare, dar reduce, în egală măsură, riscul apariției infecțiilor la urechi, la rinichi și cel de septicemie.

Cât timp trebuie să alăptați copilul? Medicii recomandă ca cel mic să fie pus la sân cât puteți de mult, dar este esențial ca măcar în primele șase luni să îi oferiți porția de sănătate unică pe care o poate lua numai din laptele matern. Așadar, atâta timp cât aveți lapte, bebelușul încă cere să fie alăptat la sân și nu există motive medicale care să interzică acest lucru, nu ezitați sa alăptați!

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU