fondprematuri-1373471825

fondprematuri-1373471825
10 Iulie 2013
1831 accesări
0 comentarii

Numărul copiilor născuţi prematur a crescut alarmant la Constanţa. Numai în ultimele şase luni, pro-centul înregistrat de medicii neonatologi a depăşit 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Motivul? Gravidele nu ajung la ginecolog nici măcar o dată pe perioada sarcinii pentru a depista complicaţiile şi pentru a înlătura riscurile unei astfel de traume.

Inconştienţa care poate costa vieţi

Specialiştii din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa primesc zilnic, pe secţia de nou-născuţi, gravide care nu au trecut nici măcar o singură dată prin cabinetul unui medic ginecolog şi care ajung să nască prematur din cauza multiplelor complicaţii pe care o sarcină nemoni-torizată le poate produce.

Mai grav este că aceste femei sunt atât de inconştiente încât nu merg nici măcar la medicul de familie pentru a le lua în evidenţă ca şi gravide şi pentru a le trimite la analize.

Toate aceastea duc la cazuri extrem de dificile şi complexe pentru medici, la zeci de zile de spitalizare şi, implicit, la cheltuieli imense suportate de spital.

„Am putea spune că ne confruntăm cu un adevărat fenomen al naşterilor premature, având în vedere că faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut am înregistrat o creştere de cel puţin 15%.

Problema este că aceşti copii născuţi prematur au nevoie de îngrijire specială, de echipamente performante şi bineînţeles de monitorizare permanentă. Şi aceasta nu este singura problemă. Uneori avem mai mulţi pacienţi decât putem duce, asta pentru că suntem doar 4 medici specialişti pe neonatologie. De exemplu, chiar acum avem 60 de pecianţi internaţi, dintre care 20 sunt în sectorul prematuri. În total, avem înregistrate 1493 de naşteri şi 1191 de copii prematuri, cifre care relevă o realitate îngrijorătoare”, a declarat dr. Livica Frăţiman, şefa secţiei de neonatologie a Spitalului Judeţean Constanţa. Mai grav este că din totalul gravidelor, cel puţin 400 nu au fost luate în evidenţă de la începutul acestui an.

Şi problemele din spital nu se termină aici. Pe lângă deficitul imens de personal, secţia nu are suficientă aparatură pentru a face faţă unui număr atât de mare de cazuri. Medicii spun că nu au suficiente ventilatoare, monitoare şi aparate pentru susţinerea respi-raţiei.

Şi la ginecologie sunt mari probleme

Nici în cadrul secţiei de obstetrică-ginecologie situaţia nu este mai bună. Medicii spun că tot mai multe tinere ajung la spital cu forme grave de cancer din cauza neglijenţei. Majoritatea suferă de cancer de col sau de ovare şi ajung, din păcate, la complicaţii severe din cauza evoluţiei rapide a bolii.

„Din punctul de vedere al obstetricii şi ginecologiei a crescut numărul naşterilor premature, însă la fel de mult şi cel al femeilor foarte tinere care suferă de neoplasme în diferite forme şi stadii. Concret, a scăzut îngrijorător numărul celor care fac cancer de ovare sau de col, în condiţiile în care aceste afecţiuni sunt specifice perioadei premenopauzei sau chiar menopauzei. Şi principala cauză este, din păcate, lipsa controalelor medicale şi a testelor care depistează boala.

Trebuie să ne asumăm împreună o mai bună educaţie a acestora şi în sensul în care să le facem conştiente că intervenţiile chirurgicale şi tratamentul implică nişte riscuri imense şi antrenează o serie de complicaţii”, a declarat şeful secţiei de obstetrică ginecologie, dr. Vlad Tica.

Dincolo de toate aceste probleme, vestea bună este că medicii constănţeni folosesc pentru aceste cazuri şi chirurgia laparoscopică, metodă care reduce timpul de intervenţie şi chiar multe dintre complicaţiile post-operatorii.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase