mancare-sanatoasa

mancare-sanatoasa
10 Iunie 2013
1416 accesări
0 comentarii

Există multe persoane care sunt interesate de acest aspect, dar pur şi simplu nu au posibilităţile necesare pentru a ajunge la un specialist în nutriţie, care să le alcătuiască un meniu specific nevoilor personale.
Iată un plan de alimentaţie pentru o zi, sănătos şi echilibrat, la îndemâna oricui. Acesta poate fi folosit şi pentru slăbit. Astfel, o divizare optimă a caloriilor pentru o zi arată astfel: Micul dejun Prima masă a zilei este şi cea mai importantă, ea furnizând energia necesară pentru tot parcursul zilei. Micul dejun trebuie luat la 30 minute-1 oră de la trezire, timp în care metabolismul îşi reglează funcţiile după un somn odihnitor. Dacă vei sări peste această masă, pe parcursul zilei vei avea tendinţa să exagerezi aportul alimentar la celelalte mese. Există numeroase studii care au făcut o corelare între obezitate şi lipsa micului dejun în alimentaţia subiecţilor, aşa că mai ales dacă vrei să pierzi în greutate, consumă cu încredere un mic dejun consistent. Cea mai bună alegere sunt proteinele, deoarece, spre deosebire de carbohidraţi, acestea eliberează lent energia, menţinând un nivel constant al glucozei din sânge. Prânzul Masa de prânz trebuie să fie o combinaţie de vitamine, minerale, grăsimi, carbohidraţi şi proteine, pe scurt, de toate! Ca şi valoare calorică, este necesar 30% din totalul zilnic, deoarece prânzul urmează să ne furnizeze energia necesară până seara. Este important să nu sari nici peste masa de prânz, mai ales dacă lucrezi la birou - absenţa mesei îţi va scădea glicemia din sânge şi implicit capacitatea de concentrare. Se pot consuma carbohidraţi, de preferat integrali: pâine integrală, paste din grâu dur, orez brun, creierul şi organele bazându-se pe energia eliberată de aceştia. Este momentul optim pentru consumul de carne albă, slabă (pui, curcan, peşte, de preferabil fără piele) chiar şi vita, combinate cu legume sau leguminoase (coapte, fierte sau crude, sub formă de salată), precum şi a supelor sau ciorbelor. Cina Ultima masă a zilei trebuie luată cu cel puţin 2-3 ore înainte de culcare, deoarece în timpul somnului metabolismul încetineşte, alimentele nu se digeră ca şi în timpul zilei şi astfel există riscul să se depună ca ţesut adipos. Seara se pot consuma legume, fierte sau crude ca şi salată, fructe, precum şi peşte slab.(sursa:slabsaugras.ro)

Taguri articol: dieta si nutritie

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Redactor