12 Ianuarie 2018
1560 accesări
0 comentarii

Momentul mult așteptat a sosit și nu știți ce trebuie să faceți? Contracțiile și durerile nu vă dau pace? Atunci, da, ați intrat în travaliu și trebuie să vă prezentați la medic, pentru că aceste semne sunt cele care prevestesc apariția pe lume a bebelușului dumneavoastră. Oricum, chiar dacă gravida nu semnalează contracții, dar simte un val de lichid aminiotic - fisurarea membranelor uterine, ea se va adresa spitalului în care va naște, pentru a fi consultată de medic și monitorizată.

În ziua de azi, multe femei aleg să nască fără intervenții medicamentoase. Ca urmare, dacă s-au instalat contracțiile, chiar dacă sunt regulate sau nu, gravidele își doresc un curs natural al travaliului, fără să fie ajutate medicamentos cu perfuzii intravenoase cu oxiton, medicamente care au efect relaxant asupra colului uterin.

„Ele au încredere în cursul firesc al lucrurilor, știind că organismul femeii este făcut să nască, existând un echilibru între intensitatea contracțiilor, frecvența lor și greutatea bebelușului. Bunica a născut fără perfuzii, eu de ce aș face-o? Adesea, femeile își pun această întrebare. Este un mod normal de a gândi, însă ar trebui să avem în vedere cum s-a schimbat lumea nașterii în ultimii 50 - 100 de ani. Considerăm noi acum că nașterea este normală, sănătoasă pentru bebelușul nostru? Da, o naștere ca acum 50 de ani, ușoară, cum a născut bunica mea acasă. Care era psihicul bunicii când năștea? Ea percepea nașterea ca pe ceva normal, singura alternativă pe care o avea. Nu își punea problema dacă o va durea și cât de tare o va durea. Nu se gândea dacă va trece prin naștere, ci era convinsă că doar așa poate veni pe lume copilul său și toți ceilalți pe care îi va naște după aceea”, a declarat Liliana Tudose, educator prenatal Lamaze și consilier în alăptare.

Aceasta a precizat că, analizând nașterile din trecut și pe cele din ziua de azi, trebuie să realizăm că femeia nu avea de ales. Ea știa doar că trebuie să ducă la bun sfârșit travaliul. Ca urmare, durerea era o parte necesară, prin care ea știa că va trece, așa că era pregătită, indiferent de cursul și durata travaliului.

Specialistul a mai spus că, chiar dacă femeile aleg de la început să nască natural, pe parcurs, acestea primesc multe sfaturi pentru a se orienta către un alt mod de a naște. Cert este că fiecare femeie se va raporta la propriile simțiri.

„O femeie care a avut o experiență bună a nașterii prin operație cezariană o va sfătui și pe alta să nască în acest fel, fiindcă este modul cel mai bun de naștere. O altă femeie care a trecut printr-o experiență negativă a nașterii, pe care nu a înțeles-o, o va sfătui pe cealaltă să nu aleagă nașterea naturală, raportându-se la sentimentele sale negative”, a explicat Liliana Tudose.

De aceea, a subliniat educatorul prenatal, este greu să trăiești cu propria-ți hotărâre, atunci când ceilalți te sfătuiesc în mod diferit. Din acest motiv, femeile, în timpul travaliului, când percep durerea la un nivel ridicat, își pot pune întrebarea: „Să nasc natural a fost oare hotărârea cea mai bună?”.

O dovadă de autocontrol

În zilele noastre, când femeia alege să nască natural, fără intervenții medicamentoase, este dovada de autocontrol, este un exercițiu de dezvoltare personală. În concluzie, pentru această perioadă, este bine să fiți pregătite, să aveți control asupra psihicului dumneavoastră, să vă păstrați starea de calm, fiindcă această stare de calm se reflectă în normalitatea ritmului inimioarei bebelușului.

Cert este că femeile trec de cele mai multe ori cu bine prin travaliu, iar atunci când dilatația este completă, când apare reflexul natural de a împinge, simt că nu mai au energie pentru a împinge eficient bebelușul. În aceste situații, ele trebuie să știe că dacă travaliul în sine a fost o stare de acceptare a durerii, de respirații specifice și relaxare, de schimbare a pozițiilor, împingerea (expulzia bebelușului) este un moment activ, în care gravida este implicată cu toată energia, fiindcă în funcție de forța și capacitatea sa de a împinge eficient, bebelușul se poate naște mai repede.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU