24 Ianuarie 2021
531 accesări
0 comentarii

Puțini sunt cei care știu că banala aspirină, atât de utilizată în auto-medicație de români, poate să provoace reacții alergice. Ba chiar unele reacții severe! Medicul alergolog Ramona Mureșan explică faptul că alergia la aspirină și la antiinflamatorii este una dintre cele mai frecvente cauze de alergie medicamentoasă, după alergia la antibiotice.

„Simptomele de alergie pot să apară imediat, în câteva minute până la o oră, de la administrare și se pot manifesta prin urticarie, respirație grea și șuierătoare sau chiar anafilaxie. De asemenea, sunt simptome de alergie care pot să apară și la 24 – 48 de ore sau chiar la o săptămână de la administrare, manifestate prin erupții cutanate”, a afirmat dr. Ramona Mureșan.

Pentru a depista dacă o persoană este alergică la aspirină sau antiinflamatoare este necesar un consult alergologic, iar specialistul va constata semnele clinice și va recomanda realizarea unor investigații de laborator, a unei testări cutanate sau a unui test de provocare medicamentoasă.

„Este importantă stabilirea diagnosticului cert de alergie, pentru a evita administrarea și pentru a primi medicamente înlocuitoare. De asemenea, se impune atenție la alimentele conservate peste iarnă care conțin aspirină. Consumul lor poate da simptome de alergie”, a subliniat specialistul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Florentina BOZÎNTAN