Alergia la grâu reprezintă o reacție alergică la acele alimente care conțin grâu. Acestea pot fi cauzate de consumul acestei cereale, iar în unele cazuri, pot fi declanșate de inhalarea făinii de grâu. Rezultatul, susţin specialiştii, poate pune viața în pericol și poate duce la o reacție anafilactică. La fel ca în cazul rinitei alergice și a altor alergii, se dezvoltă atunci când sistemul imunitar este sensibilizat și reacționează în mod exagerat la ceva din mediul înconjurător - în acest caz, la grâu, aliment care de regulă nu provoacă probleme la majoritatea oamenilor.
Ce surse de proteine din grâu trebuie să evitați? Sursele de proteine din grâu, pe care este bine să le lăsaţi deoparte (pe lângă pâine și pesmet) sunt tortul, prăjiturile și brioșele, fursecurile, cerealele pentru micul dejun, pastele, cușcușul, grișul de grâu, biscuiții crakers, proteinele vegetale hidrolizate, sosul de soia, produsele ultra procesate din carne (hot dog, mezeluri), produse lactate care pot conține proteine din grâu (înghețată) etc. Dacă aveţi o alergie la grâu, este posibil să fiţi alergic și la orz, ovăz și secară. Deci, dacă aţi observat anumite simptome după ce aţi mâncat cereale, pâine sau paste, dacă dezvoltați urticarie sau o erupție cutanată sau dacă aveţi o durere de stomac ori dacă nasul se înfundă sau, este posibil să suferiţi de o alergie la grâu. Iată care sunt simptomele pe care le puteţi avea: urticarie sau erupții pe piele, edem la nivelul pielii, edem, mâncărimi sau iritație la nivelul gurii și gâtului, greață, crampe la stomac, indigestie, vărsături sau diaree, nas înfundat sau rinoree (scurgere nazală abundentă), strănut, dureri de cap, astm.