25martiemedicul-1332683364

25martiemedicul-1332683364
26 Martie 2012
917 accesări
0 comentarii
Părerea mea e că după ce mănâncă ouă, copilul meu (zece ani) se umple de pete roşii. E posibil să fie alergic la ouă? Cum îmi dau seama de asta?” (Georgeta Sorea). * * * Din păcate, alergia la ou, după alergia la lapte, este cunoscută drept una dintre cele mai larg răspândite alergii alimentare de care sunt afectaţi copiii, ne-a spus medicul primar pediatru Chiraţa Blacioti, din cadrul Clinicii Homeomed. Având în vedere acest lucru, responsabilitatea părinţilor de a fi cu ochii pe absolut tot ceea ce consumă copilul, fie acasă, fie la şcoală, fie în alte medii în care se mişcă, este extrem de importantă, chiar prima pe lista priorităţilor. Pentru a înţelege mai bine fenomenul producerii alergiei, medicul ne-a explicat că proteinele din ou sunt considerate toxine de către sistemul imunitar, care produce excesiv anticorpi. Aceştia provoacă secreţia de histamină, o substanţă chimică răspunzătoare de apariţia alergiilor. Referitor la cauze, specialista atrage atenţia că alergia la ou poate fi cauzată nu doar urmare consumării oului ca atare, ci şi a oricărui alt produs în care oul se află pe lista ingredientelor. Odată producându-şi efectele, alergia afectează sistemul digestiv, pielea, sistemul respirator, dar şi cel cardiovascular, deci lucrurile nu sunt deloc simple. Primele simptome Semnele alergiei pot să apară, fie la câteva minute, fie la câteva ore după consumarea proteinelor din ou, iar majoritatea reacţiilor adverse durează mai puţin de o zi. Simptomele de la nivelul pielii sunt petele roşii, eczema, umflarea buzelor şi a zonei din jurul gurii; la nivelul sistemului digestiv apar greaţa, crampele, diareea şi vărsăturile; la nivelul sistemului respirator, apar scurgeri de mucoasă nazală, strănut repetat, tuse, difi-cultăţi de respiraţie, ochi umeziţi, iar în cazurile grave, simptomele se agravează, tensiunea arterială scade puternic, apar leşinul sau starea de şoc. Pentru a nu se ajunge aici, este necesară şi importantă diagnosticarea alergiei la ou, care se face printr-un test cutanat. Confirmarea diagnosticului le va da părinţilor posibilitatea să verifice, pe viitor, ca niciun produs alimentar consumat de micuţ să nu conţină ou sau, atenţie, proteine din ouă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Dr. Katy BLACIOTI