17 Ianuarie 2024
46 accesări
0 comentarii

Alergia la veninul de insecte reprezintă alergia care se dezvoltă, în general, după înțepătura de albină și viespe. Această iritaţie nu apare de la prima înțepătură. De fapt, spun medicii, primul contact cu veninul, respectiv prima înțepătură, are rol sensibilizant și de inițiere, în timp ce reînțeparea sau repetarea contactului cu insecta reprezintă evenimentul declanșator al reacției alergice. De regulă, reînțeparea frecventă și la un interval scurt de timp, sub două luni, poate atrage după sine riscul de apariție a reacțiilor clinice semnificative.

Cum se manifestă alergia la veninul de albine și viespe? Simptomele au un tablou clinic polimorf și pot apărea sunt următoarele forme: reacții locale normale - caracterizate prin apariția unei papule (o mică umflătură la nivelul locului înțepăturii) cu dimensiuni de până la 2 cm, roșie, dureroasă, acompaniată de edem (umflătură) ce dispare în 2-3 ore;

reacții alergice locale extinse - ce constau în apariția de edem sever care afectează cel puțin două articulații vecine și care persistă peste 24 de ore, putând afecta prin localizare și organe importante vitale. De asemenea, persoanele afectate se pot confrunta cu reacții sistemice, care pot varia de la reacții ușoare manifestate prin prurit (mâncărime de piele) generalizat, urticarie, rinită, conjunctivită, până la reacții sistemice moderate manifestate prin urticarie, manifestări respiratorii ușoare, dureri abdominale, vomă, diaree, scădere ușoară tensionale. Totodată, pot apărea reacții întârziate caracteristice vasculitelor și sindromului de tip boala serului - ce apar adesea după 7-14 zile, până la trei săptămâni, de la înțepătură și se manifestă clinic prin stare general alterată, prezența de erupții cutanate, febră, frison, afectare articulară, afectare renală și neurologică.

Taguri articol: sfatul medicului alergie venin

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU