28 Februarie 2024
93 accesări
33 comentarii

Pruritul în ureche descrie senzația de mâncărime sau de arsură care apare la nivelul urechii sau a canalului auditiv extern, care poate afecta capacitatea unui individ de a se concentra și de a-și îndeplini activitățile zilnice. Cu toate că mâncărimea în urechi poate fi cauzată de o varietate de factori, cele mai frecvente cauze sunt infecțiile urechii și alergiile.

Infecțiile urechii, cum ar fi otita medie, otita externă sau otomicoza (un tip de infecție fungică a urechii) reprezintă principalele cauze ale pruritului auricular. În cazul unei infecții a urechii, mâncărimea este însoțită, în general, de durere, care se poate accentua în timpul mișcării sau la atingere. De asemenea, pot apărea simptome suplimentare, cum ar fi secrețiile auriculare sau chiar pierderea temporară a pierderea auzului. Potrivit dr. Adelina Mogoşanu, alergiile sunt, de asemenea, o cauză comună a mâncărimii în urechi. Alergenii comuni includ părul de animale, polenul, praful și produsele cosmetice sau produsele de îngrijire personală. Alergia poate provoca mâncărime și inflamație în urechi, precum și în alte părți ale corpului. „În plus, afecțiunile dermatologice, precum dermatita seboreică sau psoriazisul, pot cauza mâncărimi în diferite zone de pe corp, inclusiv la nivelul urechii”, a subliniat medicul.

Principalii factori de risc pentru mâncărimea în urechi includ: utilizarea produselor de curățare a urechilor, precum a bețișoarelor de urechi (pot zgâria urechea și pot crește riscul de infecții); utilizarea excesivă a căștilor; utilizarea unui aparat auditiv; acumulările excesive de ceară;

diferite afecțiuni cronice, precum diabetul sau HIV (sporesc riscul de contractare a unei infecții); tratamentul prelungit cu antibiotice.

Majoritatea afecțiunilor care determină prurit în ureche tind să treacă de la sine, fără a fi necesar un tratament. Cu toate acestea, nu este recomandată neglijarea mâncărimilor, în special dacă apar concomitent cu alte simptome. În funcție de gravitatea situației și de cauzele pruritului, tratamentul poate presupune: administrarea de antibiotice;

utilizarea de picături cu steroizi; utilizarea unui unguent cu steroizi (pentru ameliorarea inflamației).

Cert este că un prurit în ureche poate semnala infecții ale urechii care necesită evaluare medicală în regim de urgență. În cazuri rare, infecțiile auriculare pot determina complicații potențial severe, cele mai grave fiind meningita și paralizia facială. În consecință, se recomandă vizitarea medicului ORL-ist cât mai curând posibil, dacă simptomele sunt unele persistente. În plus, se recomandă controlul medical de urgență, dacă apar scurgeri purulente din urechi, febră, probleme de auz sau dureri de cap. Înainte de a ajunge la medic, se recomandă evitarea introducerii unor obiecte în urechi, deoarece există riscul de iritare a regiunii interne a urechii, ceea ce va amplifica dorința de scărpinare.

Taguri articol: sfatul medicului alergii

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU