După ce în cursul săptămânii trecute,a fost confirmat primul caz de meningită cu virusul West Nile, la Mangalia, autorităţile din zona costieră a judeţului Constanţa s-au mobilizatşi au pornit o amplă campanie de prevenţie.
Conducerea Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică din Constanţa a înaintat adrese către localităţile aflate de-a lungul litoralului şi riverane Dunării, în care recomandau efectuarea de acţiuni de dezinsecţie în zonele unde există luciu de apă - lacuri, bălţi, canale de irigaţii etc. La Constanţa, Primăria Constanţa a refăcut graficul acţiunilor de dezinsecţie şi în perioada următoare vor stropi toate zonele din municipiu.
„Având în vedere că Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa a emis o atenţionarea privind confirmarea unui caz de infecţie cu virusul West Nile, Primăria Constanţa continuă, până pe 23 septembrie, acţiunile de dezinsecţie împotriva căpuşelor şi insectelor care creează disconfort pe domeniul public al muni-cipiului Constanţa”, explică purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa, Ionela Halciuc.
De asemenea, constănţenii au obligaţia să asigure condiţii de igienă prin operaţiuni de dezinsecţie şi deratizare a imobilelor pe care le deţin. „Constituie contravenţie conform H.C. L. nr. 164/2014, neluarea măsurilor de efectuare a curăţeniei, dezinsecţiei, dezinfecţiei sau deratizării în gospodăriile proprii sau sedii ori de câte ori este necesar, inclusiv în subsolurile blocurilor, în spaţiile comune sau pe amplasamentele pentru colectarea gunoiului şi se sancţionează cu amendă de la 400 la 800 de lei pentru persoanele fizice şi de la 500 la 1.000 de lei pentru persoanele juridice”, mai precizează reprezentantul Primăriei Constanţa.
Ce trebuie să ştimdespre virusul West NileSpecialiştii şi medicii consideră că există modalităţi de prevenire a infec-tării cu virusul responsabil de acest tip de meningită. „Virusul West Nile este răspândit prin înţepăturile ţânţarilor infectaţi care sunt purtători şi care se infectează la rândul lor când se hrănesc din păsări infectate. Ţânţarii infectaţi pot transmite apoi acest virus la oameni sau animale prin înţepături sau muşcătură. Infecţia cu virusul West Nile afectează sistemul nervos central, iar manifestările sunt diferite”, explică dr. Loti Popescu, coordonator de programe în cadrul Direcţiei Jude-ţene de Sănătate Publică din Constanţa.
Potrivit acesteia, aproximativ 80 la sută din persoanele infectate cu virusul respectiv nu prezintă niciun fel de ma-nifestări. Unele persoane pot prezenta totuşi o formă uşoară de infecţie manifestată prin febră, dureri de cap, dureri de corp, greaţă, vomă şi uneori creşterea în volum a ganglionilor limfatici şi erupţie cutanată pe faţa anterioară şi posterioară a toracelui şi abdomenului. „Un procent mic de persoane, aproximativ una din 150 de persoane, poate dezvolta forma severă a bolii, de fapt o meningo-encefalită, manifestată prin febră ridicată, dureri de cap, redoarea cefei, dezorientare, comă, tremor, convulsii, slăbiciune musculară, pierderea vederii, pierderea sensibilităţii şi paralizie, simptomatologie ce poate persista, iar afectarea neurologică poate lăsa sechele”, mai spune dr. Loti Popescu.
Modalităţi de prevenire a infecţieiEvitaţi înţepăturile de ţânţari purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pan-taloni lungi. Când sunteţi în aer liber, utilizaţi substanţe adecvate pentru protecţia împotriva ţânţarilor, protejaţi ferestrele şi uşile cu plase adecvate şi curăţaţi locurile unde cresc şi se înmulţesc ţânţarii prin golirea sau schimbarea frecventă a apei care stă în vase cu flori, butoaie sau alte recipiente în jurul locuinţelor.