Alimentația este foarte importantă, mai ales că o dietă potrivită poate preveni apariția multor boli. Potrivit dr. Cristina Farcaș, adoptarea unui plan alimentar sănătos ajută, în mod special, femeile diagnosticate cu cancer la sân.
An de an, foarte multe femei sunt diagnosticate cu cancer de sân, iar majoritatea sunt depistate în stadii avansate ale bolii, când, din păcate, este prea târziu. Pentru a preveni apariția acestui tip de cancer, este necesar să vă examinați sânii în fiecare lună (după 7-14 zile de la prima zi de menstruaţie), iar dacă descoperiți ceva diferit, mergeți de urgență la medicul de familie.
Cum spuneam, pentru a preveni cancerul, trebuie să îi furnizați organismului nutrienții de care are nevoie. Specialistul afirmă că un mediu organic sănătos asigură o viață optimă celulelor sănătoase și defavorizează celulele atipice canceroase. În plus, o dietă bogată în legume și fructe contribuie la reducerea probabilității cancerului de sân sau a recurenței sale, în comparație cu alimentația tradițională.
„Dieta se adaptează situației și se adresează pacientelor cu factori de risc de cancer mamar (dar la care nu există boala), pacientelor aflate sub tratament activ oncologic sau la cele aflate în remisiune. Femeile cu factori de risc pentru cancerul de sân au ca indicație selecția alimentară pe baza listelor cu alimente benefice și de evitat.
Se recomandă consumul unei varietăți mari de alimente oncopreventive, limitând în același timp alimentele cunoscute cu potențial oncogen. Nu toți factorii de risc pot fi influențați prin dietă, la vârsta adultă, dar unele circumstanțe cu risc ridicat pot fi interferate de modelul alimentar profitând din plin de potențialul dietei”, a explicat dr. Cristina Farcaș.
Carnea de pasăre de curte vă ajută
Puiul organic este o sursă dietetică excelentă de niacină, vitamina B6, colină, seleniu și triptofan și, de asemenea, conține vitamina B12, vitamina D, fier și zinc. Totodată, puiul este mult mai scăzut în grăsimi saturate, colesterol și fier decât carnea roșie. Pe scurt, consumul de pui și păsări de curte, crescute în condiții controlate, a fost găsit în numeroase studii asociat cu o densitate mai mică a sânului și cu un risc mai mic de cancer la sân. În concluzie, puiul organic este o alegere mult mai bună decât carnea de vită, porc sau carnea procesată.
Metoda de preparare pare a fi şi ea extrem de importantă. Puiul la grătar sau prăjit au dovedit un conținut inacceptabil de amine heterociclice, cunoscute cancerigene. Pe baza dovezilor disponibile, puiul organic gătit fără piele, care nu a fost carbonizat sau prăjit poate oferi o anumită protecție împotriva cancerului de sân sau, cel puțin, nu crește riscul.
Apoi, a adăugat medicul, ficatul de pui, curcan și gâscă/rață trebuie evitat, din cauza conținutului ridicat de fier și cupru. De ce? Studiile au dovedit că depleția de fier duce la inhibarea semnificativă a multiplicării celulelor canceroase mamare. Astfel, un nivel relativ ridicat de fier în țesutul mamar benign se asociază cu creșterea riscului de cancer mamar ulterior. În plus, excesul de fier poate interfera cu efectele tratamentului cu unele medicamente chimioterapice.
În același timp, a subliniat dr. Farcaș, cuprul poate promova angiogeneza, adică formarea vaselor noi de sânge care asigură vascularizația țesutului tumoral. În timp ce cuprul reprezintă un component vital, femeile cu cancer de sân nu trebuie să depășească doza zilnică recomandată (0,9 mg).
Pentru a evita posibilele intoxicații alimentare provocate de contaminarea cu E coli sau salmonella, carnea trebuie să fie întotdeauna bine preparată. De asemenea, nu uitați să evitați carnea de pasăre procesată, afumată și mezelurile care conțin nitrit de sodiu, acestea nefiind benefice organismului persoanelor bolnave de cancer.