fructe

fructe
04 Iunie 2012
875 accesări
0 comentarii
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, alimentaţia greşită reprezintă cauza a 35 până la 65% din bolile de cancer. Cu toate că o alimentaţie corectă şi echilibrată nu garantează că vom fi perfect sănătoşi, totuşi, un regim alimentar echilibrat şi corect poate reduce riscul îmbolnăvirii de multe tipuri de cancer. Iată şi recomandările specialiştilor, rezultat al multor ani de analize şi cercetări efectuate în întreaga lume: 1. Nu se recomandă consumul de alcool şi de tutun. 2. Evitaţi surplusul sau deficitul ponderal şi limitaţi câştigul ponderal în timpul perioadei de adult la mai puţin de 5 kg. 3. Dacă profesiunea nu vă solicită fizic, efectuaţi zilnic o plimbare în pas vioi de aproximativ o oră (sau o altă activitate similară). De asemenea, acumulaţi cel puţin o oră de exerciţiu fizic viguros pe săptămână. 4. Consumaţi 400-800 g (ori cinci sau mai multe porţii) pe zi dintr-o varietate de legume, verdeţuri şi fructe, pe tot parcursul anului. 5. Consumaţi 600-800 g (sau cel puţin şapte porţii) pe zi dintr-o varietate de cereale integrale, leguminoase (fasole, linte, soia, mazăre, etc.), rădăcinoase şi cartofi. Obişnuiţi-vă să preferaţi alimentele cât mai puţin prelucrate şi procesate. Limitaţi consumul de zahăr rafinat. 6. Adoptaţi o dietă predominant vegetală, care să conţină o varietate de fructe, leguminoase şi cât mai puţine alimente amidonoase rafinate. 7. Nu se va consuma sau cel puţin se va limita consumul de carne roşie la maximum 80 g pe zi. Este de preferat să se înlocuiască cu carne de peşte, pasăre şi alte animale nedomestice. 8. Limitaţi consumul de alimente grase, în special a celor de origine animală. În ce priveşte uleiurile vegetale, acestea se vor folosi în cantităţi modeste. 9. Limitaţi consumul de alimente sărate şi reduceţi sarea folosită la gătit şi cea adăugată la masă. Se vor folosi mirodenii şi condimente vegetale pentru asezonarea alimentelor. 10. Nu folosiţi alimente care, ca urmare a păstrării timp îndelungat la temperatura camerei, sunt expuse contaminării cu micotoxine (prin mucegăire). 11. Pentru conservarea alimentelor alterabile cumpărate sau pregătite acasă se va folosi refrigerarea, congelarea şi alte metode adecvate. 12. Atunci când nivelurile aditivilor, substanţelor contaminante şi ale altor reziduuri sunt reglementate cu atenţie, prezenţa lor în alimente sau băuturi nu produce daune sănătăţii. În schimb, folosirea improprie a acestor substanţe sau lipsa reglementărilor în domeniu pot primejdui sănătatea, lucru valabil cu deosebire în ţările în curs de dezvoltare. 13. Nu folosiţi alimente fripte sau arse. Cei care consumă carne sau peşte vor trebui sa evite arderea sucurilor cărnii care se produce în timpul frigerii, precum şi prăjirea. Evitaţi sau consumaţi numai ocazional următoarele alimente: carne şi peşte fripte pe flacără directă, carne afumată şi pastramă, murături.  

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Redactor