Toată lumea ştie că morcovii sunt buni pentru ochi. Specialiştii oftalmolog afirmă că, într-adevăr, morcovii, dar şi alte alimente portocalii sunt o sursă importantă de beta-caroten, element esenţial pentru sănătatea ochilor.
Alături de beta-caroten, avem nevoie şi de alţi nutrienţi pentru menţinerea unei vederi sănătoase şi pentru prevenirea unor afecţiuni ale ochilor: luteina, omega-3, vitamina C, zinc.
Iată câteva grupe de alimente minune care sunt în mod special benefice pentru ochi:
„Legumele cu frunze verzi, precum varza Kale, sunt bogate în luteină şi zeaxantină, antioxidanţi ce protejează ochiul de efectele radiaţiilor UV şi reduc riscul de cataractă sau degenerescenţă maculară. Alte legume verzi, ce conţin cantităţi importante de luteină şi zeaxantină, sunt: spanacul, varza chinezească, salata verde, frunzele de sfeclă sau broccoli. Somonul, dar şi tonul sau sardinele, sunt bogate în omega-3, acizi graşi esenţiali, ce se regăsesc în retină şi protejează împotriva degenerescenţei maculare, precum şi a sindromului de ochi uscat. Portocalele, dar şi celelalte citrice, sunt bogate în vitamina C, un antioxidant foarte important pentru sănătatea ochilor”, expică specialiştii de la Mrini Eye Hospital.
Studiile arată că ochii au nevoie de cantităţi importante de vitamina C pentru o funcţionare optimă. Fasolea brună şi leguminoasele de toate felurile conţin zinc, un mineral esenţial care se găseşte în concentraţie ridicată în retină şi, alături de vitamina A, protejează ochii de efectele negative ale radiaţiei solare.