Pentru a calma inflamația tractului digestiv afectat de enterocolită, atât adulții, cât și copiii trebuie să consume alimente ușor de digerat. Potrivit specialiștilor, mâncărurile bogate în nutrienți, dar sărace în grăsimi și fibre dure atenuează disconfortul și susțin procesul de vindecare. Enterocolita este o inflamație a intestinului subțire (enterită) și a colonului (colită) provocată cel mai adesea de infecții bacteriene, virale sau parazitare. Ea poate avea și cauze neinfecțioase, precum intoleranțele alimentare, bolile inflamatorii intestinale sau medicamentele care irită mucoasa intestinală. Pentru a scăpa de aceste stări neplăcute, regula cea mai importantă în enterocolită este să mâncaţi alimente cât mai simple și ușor de digerat.
În primul rând, pentru a reduce disconfortul, se recomandă mâncăruri cu un conținut redus de fibre, grăsimi și proteine, precum banane, orez fiert, piure de mere coapte, pâine prăjită. Alte idei de mâncare în enterocolită includ: cartofi fierți sau copți; piure de cartofi, dar fără lapte și unt; pui la cuptor fără piele; griș fiert doar cu apă, fără lapte; biscuiți sărați, covrigei și sticksuri fără arome, din făină albă.
Pentru a preveni deshidratarea, este foarte important să compensaţi pierderile de lichide și electroliți prin consumul de apă, dar și de alte băuturi: ceaiuri de mentă, mușețel sau ghimbir, neîndulcite; supe de pui și/sau de legume cu un conținut scăzut de grăsimi; zeamă de orez; suc de mere fără zahăr; soluții de rehidratare orală.