Toții medicii sunt de părere că dieta este foarte importantă în ceea ce privește colecistita sau criza de fiere, cum i se mai spune.Riscul de a dezvolta un calcul biliar a fost asociat, de-a lungul timpului, cu aportul crescut de carne grasă în special, grăsimi saturate, alimente de tip fast-food, procesate și foarte rafinate. Așadar, riscul de a dezvolta în timp colecistită acută/cronică este mai scăzut atunci când alimentația este bogată în legume, fructe, carne slabă, cereale și derivate de cereale integrale. Persoanele care consumă în mod frecvent carne roșie, cum ar fi carnea de vită, dar și carne grasă sunt mai predispuse la dezvoltarea de afecțiuni ale bilei (criză de fiere).
În concluzie, regimul alimentar joacă un rol esențial în prevenția afecțiunilor de acest tip, dar și în ameliorarea simptomelor și în vindecare atunci când crizele de fiere deja au apărut. Dieta trebuie să fie diversificată, cu mese mici și regulate și eventuale gustări între mese. Aceasta trebuie să includă următoarele alimente: lactate și derivate de lactate, degresate; carne slabă de pasăre, fără piele; cereale integrale și derivate, paste integrale, orez integral; fructe; legume de sezon; leguminoase - fasole verde, mazăre proaspătă; ouă. De asemenea, fasolea, nucile, lintea, tofu sunt alternative excelente la carnea roșie și sunt alimente permise și chiar indicate.