27 Aprilie 2023
204 accesări
0 comentarii

Acidul folic este o vitamină care face parte din complexul B și se găsește în alimentele vegetale, fiind esențial pentru funcționarea normală a organismului. Este important pentru formarea globulelor roșii și pentru sinteza ADN-ului. Persoanele care prezintă un risc crescut de a suferi de deficit de acid folic includ femeile însărcinate, vegetarienii, veganii și oamenii ce au probleme cu absorbția nutrienților din alimente.

Există o varietate de alimente bogate în acid folic. Este vorba despre legumele verzile, leguminoasele, fructele, cerealele integrale, nucșoara și alte semințe, carnea de pasăre, ouăle, lactatele și legumele uscate.

Procesarea alimentelor poate reduce conținutul de acid folic, ceea ce înseamnă că alimentele crude sunt, adesea, cele mai bune surse de acid folic.

Beneficiile acidului folic (vitamina B9) pentru organism sunt numeroase. În primul rând, se formează globulele roșii. Acidul folic este necesar pentru formarea hematiilor, care transportă oxigenul către organe. Un alt rol important al acidului folic este în sinteza de ADN, materialul genetic al celulelor, fiind necesar pentru dezvoltarea și funcționarea normală a organismului. Acidul folic are și o importanță majoră în dezvoltarea corespunzătoare a sistemului nervos al fătului. Deficitul de acid folic, în timpul sarcinii, poate cauza defecte ale tubului neural și poate duce la probleme severe de sănătate pentru copil. O concentrație suficientă de acid folic în organism poate ajuta și la prevenirea anemiilor, acesta fiind necesar pentru formarea globulelor roșii. Studiile au mai arătat că un consum adecvat de acid folic poate ajuta la prevenirea cancerului de colon și a cancerului de sân. Mai mult, o concentrație suficientă de acid folic în organism poate ajuta la scăderea nivelului de homocisteină din sânge, care este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, atunci când nu e metabolizată corespunzător. Nu în ultimul rând, acidul folic poate ajuta la ameliorarea memoriei, precum și la prevenirea declinului cognitiv asociat cu înaintarea în vârstă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de RIDICHE PETRUŢA