Negii reprezintă excrescenţe ale pielii, necanceroase, produse de virusul uman Papilloma Virus. Acest virus infectează stratul superficial al pielii, de obicei penetrând în organism prin zonele cu leziuni ale pielii.
Virusul produce o creştere rapidă a stratului superficial al pielii, rezultând un neg. Deşi în general aceştia trec de la sine, există şi situaţii în care leziunile se măresc şi apar durerile.
„Negii sau verucile cum sunt denumiţi medical dispar fără tratament în cazul în care pacientul nu are şi alte probleme asociate, cum ar fi diabetul zaharat sau o boală arterială periferică ce necesită tratament la nivelul membrelor. De aceea, dacă pacientul prezintă următoarele simptome trebuie să se prezinte la medic: - în cazul în care tratamentul fără prescripţie medicală folosit la domiciliu, nu are efect în 2-3 luni. - în cazul în care negii se răspândesc foarte repede chiar dacă pacientul urmează un tratament. - în cazul apariţiei unei infecţii bacteriene, cum ar fi: durere accentuată, umflătură, roşeaţă, sensibilitate la palpare sau căldură locală a pielii - apar zone sub forma unor fâşii roşii care pornesc de la locul afectat - prezenţa puroiului - febra peste 37,8°C fără alte cauze”, explică dr. Mirela Stângaciu, medic de familie.