Amarantul este o plantă, însă este considerat şi o pseudo-cereală, deoarece seminţele acestuia au proprietăţi asemănătoare cu cerealele. Această cereală miraculoasă conţine o cantitate mare de proteine şi minerale şi are multiple beneficii pentru organism.
Amarantul nu conţine gluten, aşa că este indicat persoanelor cu intoleranţă la gluten. Totodată, persoanele care suferă de probleme ale tractului digestiv pot simţi o îmbunătăţire a digestiei, dacă introduc în dietă această cereală.
„Este indicat ca amarantul să fie consumat şi de copii, pentru că îi ajută să îşi întărească structura osoasă, prin conţinutul mare de calciu.
De asemenea, amarantul poate reduce nivelul de colesterol din organism, fiind benefic persoanelor cu probleme cardiace, mai ales celor cu hipertensiune arterială, precum şi celor cu diabet şi boli metabolice. Amarantul conţine foarte multe proteine, are un conţinut ridicat de calciu, magneziu, fier şi fibre. De asemenea, acesta este o sursă bună de acizi graşi polinesaturaţi şi conţine vitamina E în cantitate mare”, explică Mirela Stângaciu, fitoterapeut.
Amarantul poate fi gătit sau poate fi expandat în tigaie, la fel ca floricelele de porumb, doar că fără a se folosi vreun fel de grăsime.