De cele mai multe ori, oamenii nu dau prea mare importanţă ameţelilor cu care se confruntă, deşi simptomele ar trebui să le dea de gândit. De fapt, a precizat dr. Elena Lăţcan, ameţeala stă la baza câtorva afecţiuni cât se poate de serioase.
Ca să depistaţi cauza unei ameţeli, aveţi de urmat, însă, un întreg traseu medical, începând cu cabinetul medicului ORL-ist. „Pacientul este supus unor serii de teste speciale, pentru că echilibrul nu ţine numai de urechea internă, ci şi de muşchii picioarelor, de ochi şi de creierul mic”, este de părere medicul. În acelaşi timp, ameţeala însoţeşte şi anumite complicaţii apărute în diabet, cum ar fi hipoglicemia sau hipotensiunea ortostatică.
Prima apare odată cu scăderea nivelului de zahăr din sânge, iar a doua este o formă de tensiune arterială scăzută, care se declanşează atunci cand vă schimbaţi brusc poziţia corpului. Desigur, există şi alte afecţiuni care pot da ameţeli. De exemplu, vertijul vă face să vă simţiţi în mişcare când, de fapt, staţi pe loc. Copiii care adoră să se învârtească în cerc minute întregi, apoi să se oprească brusc experimentează asta tot timpul. Totuşi, este nefiresc dacă acest lucru se întâmplă în viaţa de zi cu zi, semn că aveţi ceva probleme cu sistemul vestibular al urechii interne, responsabil cu echilibrul. Nu în ultimul rând, infecţiile, cum ar fi cele care declanşează răceala sau diareea, pot duce la un vertij temporar.