Toată lumea știe că amigdalita se poate manifesta printr-un real disconfort. Din fericire, poate fi ameliorată cu remedii naturale preparate în propria voastră casă. Așa că, dacă v-ați trezit cu dificultate la înghițire și disconfort, probabil că aveți amigdalele inflamate. Nu vă panicați, întrucât este vorba doar de o afecțiune ce are origini diferite: viruși, bacterii, reflux acid, alergii.
Amigdalele sunt situate în gât, chiar în spatele și deasupra limbii, ele făcând parte din sistemul vascular limfatic, implicat în sistemul imunitar. Potrivit dr. Elena Oprișan, ne referim la amigdalită atunci când amigdalele se inflamează, patologia fiind mai des întâlnită în rândul copiilor. Cum spuneam, virușii și bacteriile sunt responsabile de apariția amigdalitei, iar cele mai frecvente cazuri sunt virale și, într-o măsură mai mică, bacteriene. Foarte rar se întâmplă ca amigdalita să fie generată de un parazit sau de o ciupercă.
Cert este că, semnul că ceva nu este în regulă este durerea în gât și culoarea schimbată a amigdalelor. „Ca urmare, dacă sunt roșii, este cazul să luaţi măsuri imediat. Unele dintre simptome sunt: dificultate la înghițire, ulcere ale gâtului, febră, respirație urât mirositoare, durere, ganglioni limfatici inflamați. Cu toate acestea, următoarele sfaturi vă vor ajuta să vă simțiţi mai bine: faceţi gargară cu apă sărată. Ce trebuie să faceţi? Amestecați o cană de apă cu sare, lăsați-o să stea două minute și faceți gargară. Apoi, nu este indicat să mâncați alimente foarte fierbinți, doar cele reci ajută la reducerea inflamației. Totuși, dacă optați pentru alimente calde, precum supe sau infuzii, aveți grijă să nu fie prea fierbinți. Nu uitați nici de hidratare! Pentru a reduce inflamația amigdalelor, este important să consumați cât mai multă apă. În acest proces, evitați, însă, băuturile carbogazoase și zaharoase. Puteți opta, în schimb, pentru lămâie, miere și sare”, a explicat medicul. De exemplu, vitamina C pe care o conține lămâia este ideală pentru a reduce inflamația amigdalelor, deoarece ajută la stimularea sistemului imunitar. Acest nutrient protejează, în plus, țesuturile și ajută la reducerea inflamației cauzate de lovituri sau răni.
Într-un pahar, puneţi apă călduță și sucul a trei lămâi, un praf de sare și jumătate de lingură de miere. Cu această băutură, veţi elimina toate microorganismele care provoacă dureri în gât. În acelaşi timp, turmericul este o rădăcină care are proprietăți antiinflamatorii datorită conținutului său ridicat de curcumină. Avantajul acestei combinații este că turmericul nu provoacă reacții adverse, așa cum se întâmplă în cazul medicamentelor. Trebuie doar să pregătiţi o infuzie cu apă fiartă, rădăcină de turmeric și piper negru.