Vremea rece şi fluctuaţiile de temperatură din ultima vreme afectează imunitatea în formare a copiilor. Cei mici răcesc destul de des, fac roşu în gât, iar uneori amigdalele se inflamează. Tratată cu superficialitate, amigdalita se poate agrava, ducând de la stări de disconfort ridicat, la complicaţii grave ce afectează sănătatea generală a copilului.
Cum se depistează amigdalita
„Amigdalita acută este o inflamaţie, de obicei de origine virală sau microbiană, care afectează amigdalele palatine”, explică prof. univ. dr. Gheorghe Comşa, medic primar ORL.
Este o boală infecţioasă, ce dă semne generale precum febra, durerile de cap sau cefaleea, dureri la înghiţire sau dureri în gât spontane.
Iniţial, părinţii pot examina chiar ei copilul, apăsând pe limba acestuia cu o linguriţă pentru a observa înroşirea fondului gâtului şi a amigdalelor.
„Gâtul este roşu, acest lucru fiind, de altfel, semnul unei viroze. Apoi gâtul se suprainfectează cu un microb, de regulă streptococ, şi apar puncte albe de puroi care, dacă nu sunt tratate, se extind, iar febra creşte”, precizează medicul.
Trebuie făcută o diferenţă între amigdalita de origine virală sau microbiană şi cea de origine alergică. Potrivit specialistului, amigdalita de origine alergică „se manifestă cu roşu în gât, iar la faza cu puroi, copilul nu are febră”. Se face foarte simplu, fiind cauzată de contactul cu alergeni, şi nu trece cu tratamentul specific amigdalitei de origine virală sau microbiană.
Tratamentul trebuie prescris de către medic
Din cauză că există o durere supărătoare la înghiţit, copilul poate simţi o stare pronunţată de disconfort în timp ce mănâncă. Părinţii trebuie să se asigure că, în perioada de manifestare a bolii, copilul consumă suficiente lichide.
Medicul orelist recomandă ca cel mic să fie adus cât mai devreme la consultaţie şi să se evite automedicaţia.
„Tratamentul corect se realizează cu antibiotice şi trebuie neapărat prescris de către medic. La automedicaţie există pericolul administrării unor antibiotice - bacteriostatice - care temporizează infecţia, dar nu ucid microbul, cum ar face-o antibioticele bactericide”, declară dr. Gheorghe Comşa.
Părinţii trebuie să se prezinte din timp cu cel mic la medicul de familie sau la medicul orelist pentru stabilirea corectă a diagnosticului şi tratamentului.
Complicaţiile amigdalitei şi necesitatea operaţiei
Medicul atrage atenţia că „amigdalita streptococică dă complicaţii grave, care afectează inima sau rinichii, mai ales dacă se manifestă în episoade repetate”. Este extrem de contagioasă şi este foarte important ca tratamentul aplicat să fie corect.
Atunci când frecvenţa amigdalitei acute este mare, este necesară inter-venţia chirurgicală. Totuşi, ea trebuie efectuată numai în urma recomandării medicului specialist.
„Acesta va constata impactul infecţiei asupra amigdalelor, care de altfel au un rol foarte important în apărarea organismului, putând fi considerate ca fiind o adevărată şcoală de anticorpi. La copilul mic este bine să ne abţinem şi să evităm pe cât posibil operaţia”, precizează medicul, specificând că amigdalita nu se operează în faza acută, ci la două-trei săptămâni după.
„Cea mai bună soluţie pentru prevenirea amigdalitei sunt tratamentele imunologice”, spune specialistul. Astfel, cel mai potrivit lucru pe care îl pot face părinţii este să prevină pe cât posibil apariţia amigdalitei la copii şi să se prezinte la medic atunci când constată că ceva nu este în regulă.