Prin ecografia la prima consultaţie a pacientului se poate face diferenţa dintre o afecţiune care trebuie tratată medicamentos, una care necesită rezolvare chirurgicală sau una care trebuie să fie supravegheată prin internare în spital
Ce faceţi dacă aveţi o criză de rinichi în toiul nopţii sau aveţi un bunic nedeplasabil, care necesită efectuarea unei electrocardiograme, ori pur şi simplu cel mic are o răceală urâtă şi are nevoie tratament injectabil?
Aveţi varianta să mergeţi la urgenţă şi să staţi câteva ore bune pe acolo sau să chemaţi acasă echipa mobilă a Policlinicii Cermed. Aceasta asigură, pe lângă tratament injectabil, perfuzii, recoltări de analize şi consult medical, ecografie şi electrocardiogramă.
„Un interogatoriu al bolnavului bine condus te ghidează către organul sau organele afectate, prin diverse întrebări suplimentare, poţi să pui un diagnostic de aproximaţie, pentru ca să stabileşti un diagnostic final, urmat apoi de o indicaţie terapeutică. De aceea este nevoie de diverse investigaţii suplimentare, una dintre ele fiind ecografia Doppler la domiciliul pacientului, cu aparatul portabil. Astfel, putem să ne orientăm către organul afectat primar şi eventualele leziuni secundare ale organelor de vecinătate. Prin ecografia la prima consultaţie a pacientului se poate face diferenţa dintre o afecţiune care trebuie tratată medicamentos, una care necesită rezolvare chirurgicală sau una care trebuie să fie supravegheată prin internare în spital”, explică dr.
Horia Păun, medic primar medicină generală, urgenţe medico-chirurgicale şi ultrasonografie, coordonatorul Departamentului de Îngrijiri la Domiciliu din cadrul Policlinii Cermed.
Este bine de ştiut faptul că ecografia abdominală nu este o metodă invazivă şi nici una toxică, cum ar fi de exemplu radiografia, care are la bază razele Rontgen. Ecografia la domiciliu poate fi făcută atât la sugar, cât la femeile însărcinate, dar şi la bătrânii cu vârste foarte înaintate şi în special la cei care au tulburări motorii majore.
„Pentru examinare Doppler color de fineţe, la sediul
Policlinii Cermed, din strada Constantin Hurmuzachi nr. 11, există un ecograf performant care poate oferi detalii asupra stării anatomice a ficatului, pancreasului, colecistului, rinichilor, vezicii urinare, organelor generale interne feminine, prostatei, testiculelor, glandelor mamare şi axilei aferentă şi tiroidei, ca şi a vaselor mari abdominale (artera aortă şi vena cavă)”, mai adaugă dr. Horia Păun.
În ce priveşte tratamentele injectabile, intramusculare, intravenoase şi perfuzabile, la domiciliu, acestea se fac numai cu recomandare de la un medic.
Pentru mai multe informaţii apelaţi numărul de telefon: 0241.663333