13 Iulie 2023
225 accesări
0 comentarii


Anemia la nou-născuți are mai multe cauze ce o pot genera și pe care orice părinte trebuie să le cunoască. Cea mai frecventă cauză o reprezintă deficitul de producere a celulelor roșii. Cei mai mulți nou-născuți au un grad de anemie în primele luni de viață. În acea perioadă, măduva roșie hemato-formatoare (formatoare de hematii) nu este complet dezvoltată. Această condiție are numele de anemie fiziologică.

Medicul pediatru Manuela Vasilache a precizat că anemia nou-născuților este, însă, provocată și de ritmul accelerat de creștere a copilului, moment în care hematiile nu pot ține pasul de la început.

„Insuficiența de producere a hematiilor poate fi și patologică, în cadrul deficitului de eritropoietină sau al bolilor hematologice care afectează celula hematoformatoare. Altă cauză, foarte frecventă, a anemiei neonatale, este distrugerea excesivă a hematiilor, în procesul numit hemoliză. Prin hemoliză, organismul degradează hematiile. De asemenea, anemia nou-născuților apare și din cauza incompatibilității în sistemul RH/ABO, apărută atunci când se amestecă, în timpul sarcinii, un sânge RH+ (pozitiv) al fătului cu sângele RH- (negativ) al mamei. În unele cazuri mai rare, anemia apare și în context de infecții intrauterine sau perinatale ori în cadrul unor patologii genetice. Pierderea de sânge prin hemoragie poate fi, iarăși, o cauză severă a anemiei neonatale. Nu în ultimul rând, un alt factor de risc ce predispune un nou-născut la anemie este prematuritatea”, a explicat medicul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU