Organismul uman are nevoie de o hidratare constantă, pentru a putea funcţiona la parametri normali. Ştiaţi că acesta conţine aproximativ 65-70% apă? Din această cauză, a precizat dr. Florian Stoian, deshidratarea apare atunci când există un dezechilibru între aport şi pierderile de apă din organism. Prin urmare, persoana deshidratată simte senzaţia acută de sete.
În acelaşi timp, a subliniat specialistul, persoana respectivă se va simţi obosită, o va durea capul, va avea buzele şi limba uscată. De asemenea, se poate confrunta cu stări de greaţă şi dureri musculare, iar urina va fi închisă la culoare.
„Pierderile severe de lichide duc la creşterea pulsului şi scăderea tensiunii arteriale. În plus, se poate instala suferinţa la nivelul creierului: confuzie, halucinaţii şi chiar comă. Care sunt persoanele mai expuse deshidratării? Copiii ţinuţi la temperaturi ambientale crescute, nehidrataţi suficient, neprotejaţi de razele solare, copiii cu suferinţe digestive (greţuri, vărsături, diaree). În cazul vârstnicilor, senzaţia de sete nu mai apare la fel de prompt şi astfel creşte riscul de deshidratare. Mulţi dintre ei sunt hipertensivi, au afecţiuni renale ce necesită administrare de medicamente diuretice, iar toate acestea favorizează creşterea cantităţii de lichide eliminate”, a subliniat medicul.
Dr. Stoian a precizat că apa este singurul lichid care hidratează fiziologic organismul. În concluzie, atunci când cel deshidratat este conştient şi nu varsă, administrarea de apă este principalul gest care trebuie făcut. În cazul în care există vărsături şi, pe deasupra, există simptomatologie neurologică, pacientul trebuie îndrumat de urgentă către un serviciu medical specializat. Înainte de toate, trebuie menţionat că unele fructe vă ajută mult la hidratare. Este vorba despre pepenele roşu, pepenele galben, merele, strugurii.