Numărul celor care au donat sânge în ultima vreme pentru semenii lor a scăzut dramatic, cu 50%, au declarat reprezentanţii Centrului Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS). Acesta este şi motivul pentru care ei fac apel către locuitorii judeţului Constanţa să doneze sânge, indiferent de grupa sanguină.
„Facem acest apel către dumneavoastră, întrucât numărul persoanelor care au donat sânge s-a redus la jumătate în ultimele două săptămâni, iar noi avem nevoie de 60-80 de donatori zilnic pentru a putea asigura necesarul de sânge pentru spitale. Avem nevoie de grupe cu Rh negativ, în special 0 negativ. Vă aşteptăm în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 7.30 - 13.00 la sediul nostru din strada Nicolae Iorga nr 85”, a declarat şeful CRTS, dr. Alina Mirella Dobrotă.
Pentru informaţii privind donarea de sânge, vă rugăm să sunaţi la numărul de telefon 0241.616.035 sau 0341.180.013.
Cererea a fost făcută în condiţiile în care atât stocurile de sânge din spitalele constănţene, dar şi cele ale celor din Bucureşti, unde ajung şi pacienţi de aici, sunt foarte mici.
Constănţenii care vor să doneze sânge trebuie să aibă neapărat vârsta cuprinsă între 18 şi 65 ani, greutatea peste 50 kg şi să nu fi suferit de hepatită virală, tuberculoză, sifilis, malarie, infecţie HIV, epilepsie, diabet zaharat insulino-dependent, boli de inimă etc. Persoanele care au vârsta peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverinţă din care să reiasă că nu sunt în evidenţă cu boli de inimă, neurologice, alte boli cronice care ar contraindica donarea de sânge.
Persoanele care efectuează o donare completă (450 ml sânge) beneficiază la cerere de şapte tichete de masă pentru produse alimentare; o zi liberă la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariaţi, o zi scutire în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor. La toate acestea se adaugă decontarea cheltuielilor de transport în comun, în ziua donării, între localitatea de domiciliu şi localitatea unde se efectuează donarea de sânge.
Precizăm că din punct de vedere imunologic, grupul 0 I poate dona sânge oricărui alt grup („donatori universali”), grupul AB IV poate primi sânge de la oricare alt grup („primitori universali”), grupul de sânge A II poate dona sânge numai grupului A II şi AB IV, grupul de sânge B III poate dona numai grupelor B III şi AB IV”.
În privinţa celor cu RH-negativ, aceste persoane pot dona sânge ambelor grupe RH, în schimb cei cu RH-pozitiv pot dona
sânge numai celor cu RH-pozitiv.