13 Octombrie 2016
29807 accesări
65 comentarii

Apendicita este o afecţiune care poate apărea atât la copii, cât şi la adulţi, cea mai afectată categorie de vârstă fiind 10 - 30 de ani. Însă, ea poate apărea la orice vârstă. Apendicita este considerată una dintre cele mai frecvente urgenţe chirurgicale, fiind cauzată de inflamarea apendicelui.


Dacă vă confruntați cu o inflamație în partea inferioară a abdomenului, s-ar putea să aveţi apendicită. Această afecţiune este frecventă la persoanele cu vârste cuprinse între 10 și 30 de ani, în timp ce la copiii sub 10 ani și femeile peste 50 ani simptomele tradiţionale se lasă identificte mai greu şi pot fi înşelătoare.
În cazul în care sunteți diagnosticat cu apendicită veţi fi supus unei intervenții chirurgicale pentru a elimina apendicele. Aceasta este considerată o urgență medicală, deci este important pentru toată lumeasăștie cum sărecunoască semnele apendicitei pentru a solicita ajutor de specialitate cât mai repede. Mai ales că, în stadiul iniţial, semnele apendicitei sunt comune cu ale altor multe afecţiuni.

Simptomele de urgență

Adresați-vă medicului dumneavoastră sau mergeți la spital imediat dacă apar următoarele simptome:

Febra peste 38 ° C

Dureri de spate

Scăderea apetitului

Greață și vărsături

Diaree sau constipație

Urinare

Dureri în rect, spate sau abdomen

1. În primul rând trebuie să identifici simptomele comune ale apendicitei. Cel mai frecvent simptom este durerea abdominală din apropierea buricului care radiază în jos, pe partea dreaptă. Mai există și alte simptome care nu sunt însă atât de comune. Cert este că în acest moment ar trebui să mergeţi urgent la spital pentru consult de specialitate. Întârziind, apendicele se poate rupe, ceea ce vă va pune viaţa în pericol.

Alte simptome includ:

  • Scăderea apetitului
  • Probleme de stomac - cum ar fi greață, diaree, constipație, vărsături frecvente
  • Febră - în cazul în care temperatura este de 40 ° C, du-te la un spital imediat
  • Frisoane și agitare
  • Dureri de spate

Multe dintre aceste simptome sunt similare cu gastroenterita virală. Diferența constă în faptul că durerea este generală și nu specifică, precum în gastroenterită.

2. Acordaţi atenție durerii abdominale. La majoritatea adulților, apendicele poate fi localizat în partea dreapta jos a abdomenului, de obicei, la o treime din drumul dintre buric şi osul şoldului. Urmăreşte traseul durerii. La adulți, simptomele de apendicita se pot agrava în termen de 4-48 ore. În cazul în care sunteți diagnosticat cu apendicita, aceasta este considerată o urgență medicală.

3. Apăsați pe abdomen. Dacă este dureros chiar şi la atingere, mai ales în partea din dreapta jos, ia în considerare să ajungi cât mai repede la camera de urgență. De asemenea, un alt semn este atunci când apăsați abdomenul inferior drept și simțiţi o durere ascuțită atunci când este eliberat rapid.

4. Încercați să staţi în picioare drept și să mergeţi pe jos. În cazul în care nu se poate face acest lucru fără durere severă, este semn de apendicită.

5. Simptomele difere la femeile gravide și copii. La femeile gravide, durerea poate fi localizată în mod diferit, deoarece apendicele este mai mare atunci când femeia este gravidă. La copiii mici, durerea în abdomen este de obicei însoțită de vărsături și umflarea abdomenului.In cazul copiilor mai mari, simptomele sunt asemănătoare cu cele ale adulţilor.

Odată ce aţi fost diagnosticat cu această afecţiune, cel mai probabil veţi ajunge pe masa de operaţii. Din fericire, intervenţia chirurgicală este una cu grad mic de dificultate, durează puţin iar pacientul îşi revine, de regulă, rapid. Operaţia se poate face laparoscopic, cu o incizie de doar câţiva cm, cu anestezie generală. La 2-3 săptămâni de la intervenţie, pacientul îşi poate relua activităţile obişnuite.

sursa:www.wikihow.com

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii