Carenţa de iod este cunoscută pentru producerea unor tulburări grave în organism şi în special pentru apariţia gușei tiroidiene, cauza cea mai frecventă de retard mintal. Potrivit specialiștilor Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța, în general, consecinţele carenţei de iod sunt reprezentate de diminuarea capacităţii intelectuale, până la cretinism, avorturi spontane și dificultăți la naștere, malformații și diverse handicapuri (diminuarea auzului, chiar surditate, malformații scheletice și musculare). Medicii susțin că un consum de sare iodată reprezintă cea mai simplă și eficientă metodă pentru aportul de iod în organism.
Aportul zilnic de iod depinde de necesităţile organismului şi variază pentru diferite categorii ale populaţiei. Astfel, un aport de 120 micrograme/zi pentru copiii cu vârsta cuprinsă între șase și 12 ani, 150 micrograme/zi pentru adolescenți și adulți și 250 micrograme/zi pentru femeile însărcinate și care alăptează este esențial pentru buna funcționare a organismului. Sursele alimentare de iod sunt reprezentate, pe lângă sarea iodată, de pește și fructe de mare, alge marine, lapte, carne, ouă dacă animalele furnizoare primesc hrană cu conținut normal în iod, apa potabilă dacă solul conține iod.