Arsurile reprezintă unele dintre celemai grave şi mutilante agresiuni asupra organismului, fiind produse ca rezultatal acţiunii căldurii asupra ţesuturilor, căldura devenind lezantă pentru ţesuturile vii când depăşeşte 46 de grade Celsius, spun specialiştii. Cum ar trebui să ne comportăm într-o astfel de situaţie, dar mai alescum putem să acordăm corectprimul ajutor, ne explică dr. Dan Pletea, medic urgentist.
Din păcate, în situaţia unui incendiu, fie el într-un spaţiu public, fie în locuinţe, se generează situaţii extreme în urma cărora oamenii pot avea de suferit. În oricare situaţie am fi implicaţi, este vital să cunoaştem măsurile de acordare a primului ajutor.
În funcţie de agentul care a cauzat arsurile, acestea pot fi:
• Arsuri termice: în urma contactului cu orice sursă externă de căldură capabilă să ridice temperatura pielii şi ţesuturilor la un nivel care să provoace leziuni locale. Cele mai frecvente cauze sunt flăcările, lichidele fierbinţi şi obiectele sau gazele fierbinţi care vin în contact cu pielea.
• Arsuri actinice, cauzate de cele mai multe ori de expunerea prelun-gită la radiaţia solară ultravioletă (arsuri solare); uneori apar prin ex-punere prelungită sau intensă la alte surse de radiaţie UV (dispozitive UV de bronzat).
• Arsuri chimice: apar din cauza acizilor sau bazelor tari, fenolilor, fosforului etc.
• Arsuri electrice - în urma gene-rării de căldură, care poate atinge 5.000°C.
„În funcţie de tipul de ţesut lezat de la nivelul pielii arsurile sun clasificate în următoarele grade: În gradul I se lezează doar stratul superficial al pielii; pot să apară eritem, uşor edem, durere. Arsurile de gradul II afectează pielea în profunzime, lezând şi dermul; sunt prezente flictene cu conţinut clar, edem, eritem, durere. Gradul III distruge toate straturile pielii; tegumentul are aspect carbo-nizat, iar durerea este mai puţin in-tensă deoarece se distrug termi-naţiile nervoase. Există flictene, dar cu conţinut sangvinolent”, a explicat dr. Dan Pletea, medic urgentist în cadrul Spitalului Municipal Medgidia.
Tratamentul de urgenţă,planul de salvare
Tratamentul arsului este complex şi începe în momentul accidentului, va fi continuu şi susţinut până la vindecare.
Primele măsuri vizează scoaterea bolnavului din zona de acţiune a agentului vulnerant şi stingerea flăcărilor. Produsele petroliere nu se sting cu apă, ci cu spumante care au CO2. Dezbrăcarea arsului este necesară, însă nu atunci când hainele sunt lipite de piele, şi el va fi acoperit cu cearceafuri sterile, va fi protejat de o eventuală hipotermie şi va fi transportat la spital dacă acest gest se impune; pe perioada transportului nu se administrează nimic pe cale orală. Dacă este cazul, vor fi eliberate căile aeriene, se va menţine permeabilitatea lor, se vor face respiraţii artificiale şi masaj cardiac.
Tratament în funcţiede gradul de arsură
„În cazul arsurilor de gradul I şi II se pune zona respectivă sub jet de apă rece sau se aplică o compresă cu apă rece, apoi se acoperă arsura cu o compresă sterilă. Se pot aplica unguent, cremă, sprayuri speciale pentru arsuri.
La arsura de gradul III nu se îndepărtează hainele lipite de pielea arsă. Se pun comprese cu apă rece pe zonele afectate. La aceşti pacienţi apar de obicei probleme respiratorii, astfel încât se vor lua măsurile de specialitate care se impun. Aceste cazuri vor fi transportate de urgenţă la spital.
Arsura electrică reprezintă un caz particular deoarece în momentul produceri arsurii prin expunerea la curent electric poate să apară şi stopul cardio respirator, la care se va efectua protocolul de basic life suport. Nu se atinge victima până când curentul electric nu este întrerupt sau atât timp cât victima se mai află în contact cu sursa, pentru că se poate electrocuta şi salvatorul. Pentru îndepărtarea victimei din zonă, salvatorul trebuie să se afle într-o zonă uscată, fără a utiliza un obiect metalic sau umed. Victimele care au fost aruncate de forţa curentului pot fi atinse imediat deoarece nu mai sunt în contact cu reţeaua electrică”, a completat medicul.