17 Februarie 2021
293 accesări
0 comentarii

Sunt situații în care copilul începe să se plângă că îl dor picioarele, mâinile, și, în mod special, încheieturile. Deseori, părinții nu acordă o prea mare importanță acestor situații, gândindu-se că cei mici au un nou puseu de creștere. Atenție, însă! Sunt situații în care aceste dureri pot fi semnalul unei boli destul de periculoase: artrita juvenilă, o boală care poate afecta individul pe toată durata vieții.

Potrivit dr. Angela Munteanu, artrita reprezintă inflamația unei articulații și se manifestă prin tumefierea articulației, temperatură locală crescută (zona respectivă este mai caldă), durere, afectarea funcției și, uneori, înroșirea pielii. Principalele cauze la copii sunt traumatismele (loviturile) sau suprasolicitarea, infecțiile, boli autoimune (artrita idiopatică juvenilă - AIJ, lupus eritematos sistemic etc), boli maligne (leucemii, limfoame). AIJ este principala cauză de artrită cronică la copil.

La ce vârstă apare artrita și cât de repede evoluează sunt informații foarte importante pe care părinții trebuie să le cunoască pentru a ajunge la timp cu cei mici la specialist. Astfel, AIJ, artrita cu mecanism autoimun, apare și evoluează de obicei lent, în decurs de săptămâni sau luni. Atât remisiunea (dispariția sub tratament) a bolii, cât și recăderea ei (reapariția semnelor) au, de obicei, același ritm lent de apariție. Foarte important: AIJ poate să apară la aproape orice vârstă, dar își face simțită prezența după vârsta de 2-3 ani.

„În ceea ce privește tratamentul, acesta trebuie să includă, neapărat, medicamente antiinflamatorii, precum și medicamente care scad activitatea sistemului imun, adică imunosupresoare. Desigur, este necesar să vă înarmați cu multă răbdare, întrucât veți avea de-a face cu un tratament pe termen lung, în majoritatea cazurilor, pe viață, uneori cu efecte adverse. Tocmai de aceea, prescrierea și supravegherea corectă a tratamentului pot preveni cele mai multe efecte adverse, majoritatea digestive. Acestea sunt, în general, mai puțin importante decât efectele bolii, reprezentate de distrugerea articulațiilor și afectarea calității și a duratei vieții”, a explicat medicul.

Trebuie precizat că localizarea inițială este, în general, la nivelul articulației pumnului sau genunchiului. Ulterior, apar dureri la gleznă și articulațiile tarso-metatarsiene, coate, șold și mai târziu la umăr. În formele difuze, sunt afectate articulațiile mici, mai frecvent metacarpo-falangiene și interfalangiene. Caracterele artritei se modifică pe parcursul evoluției. Dacă inițial, există o tumefacție articulară cu sau fără lichid, cu sau fără durere, după câțiva ani de la debut mobilitatea articulară va fi din ce în ce mai redusă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU