22 Februarie 2017
4139 accesări
0 comentarii

Artrita psoriazică este o boală autoimună, care afectează ligamentele şi tendoanele, articulaţiile şi care poate apărea chiar şi în lipsa componentei tegumentare (psoriazisul clasic). Boala poate avea o evoluţie gravă, impunând chiar intervenţie chirurgicală musculo-scheletală pentru rezolvarea complicaţiilor şi redarea independenţei şi mobilităţii pacienţilor.

„Artrita psoriazică nu este o afecţiune tocmai des întâlnită, dar există suficient de multe persoane care sunt afectate de această boală. Psoriazisul este, clar, o boală de piele, dar în acelaşi timp, poate avea manifestări articulare, care precedă apariţia psoriazisului. Aceste manifestări articulare apar la câţiva ani de la apariţia leziunilor cutanate.De asemenea, aceasta este o boală care necesită tratament de lungă durată. Oricum, o dată cu apariţia terapiei biologice, pacienţii cu manifestări articulare psoriazice au o evoluţie foarte bună şi din punct de vedere cutanat, dar şi articular”, a declarat pentru „Cuget Liber”, dr. Camelia Ciobotaru, medic reumatolog.

Ea a precizat că terapia, în cazul acestor bolnavi constă în administrarea anumitor medicamente cu regim special, dar oamenii pot face şi fizioterapie. Nu în ultimul rând, însă, acestora li se recomandă expunerea la soare şi nămol.

Trebuie precizat că artrita psoriazică poate afecta orice parte a corpului şi se poate localiza la orice articulaţie, pornind cu articulaţiile mici ale mâinii, până la articulaţiile intervertebrale, iar simptomele sunt variate în intensitate, de la moderate la severe.Medicii de profil nu pot estima exact care este incidenţa de apariţie a artritei psoriazice, însă, se pare că aproximativ 30% dintre pacienţii cu psoriazis cutanat dezvoltă şi artrită psoriazică.

De cele mai multe ori, boala este întâlnită în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 35 şi 55 de ani, dar poate afecta pacienţi de orice vârstă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU